Ik ben een Britse student in Nederland. Wat zijn de gevolgen van Brexit voor mijn collegegeld en studiefinanciering?

Dit hangt af van de wijze waarop het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit de EU; met een overeenkomst (deal) of zonder een overeenkomst (no-deal).

Als er een akkoord komt tussen EU en VK (deal)

Als er een deal is, dan komt er na de Brexit een overgangsperiode tot 1 januari 2021. Er verandert dan niets aan het collegegeld en studiefinanciering voor VK-studenten aan Nederlandse instellingen tot het einde van de overgangsperiode. Deze overgangsperiode loopt tot 1 januari 2021, maar kan mogelijk verlengd worden.

Na deze overgangsperiode is de hoogte van het collegegeld en het recht op studiefinanciering afhankelijk van het resultaat van de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Deze onderhandelingen starten na terugtrekking van het VK uit de EU.

Als er geen akkoord wordt gesloten (no-deal)

Voor burgers uit het VK en hun familieleden die voor de terugtrekking van het VK uit de EU in Nederland wonen, verandert er niets aan de huidige voorwaarden en het recht op het wettelijk collegegeld en studiefinanciering.

Burgers uit het VK die zich na de terugtrekking van het VK uit de EU in Nederland vestigen en vervolgens willen studeren, worden behandeld als niet-EU-burgers. Afhankelijk van hun verblijfsvergunning hebben ze recht op studiefinanciering en het wettelijk collegegeld of moeten zij het instellingstarief betalen.