Zorg nodig in coronatijd

Ook in coronatijd kunt u gezondheidsklachten hebben, die niets met corona te maken hebben. Bespreek uw gezondheidsklachten altijd met uw zorgverlener zoals uw (huis)arts, of fysiotherapeut. Dan hoort u bijvoorbeeld wat u kunt verwachten van uw zorg in coronatijd.

Langere wachttijden in de zorg

Houd er rekening mee dat u langer moet wachten dan u gewend bent. Veel zorgverleners zijn ziek of zitten in quarantaine. Daarom zijn er minder mensen die zorg kunnen verlenen. 

Neem contact op met zorgverlener en verzekeraar bij uitstel zorg

Is uw zorg door corona uitgesteld? Of moet u lang wachten op zorg of een behandeling? Doe dan het volgende:

  • Neem contact op met uw zorgverlener, (huis)arts of specialist. Bespreek wat langer wachten voor u en uw klachten betekent. En bespreek wat u zelf kunt doen.
  • Neem contact op met uw zorgverzekeraar en vraag waar u het snelst geholpen kunt worden. Alle zorgverzekeraars en zorgverleners doen hun best om u zo goed en snel mogelijk te helpen.

Bespreek zorgvraag met uw zorgverlener

Neem in de volgende situaties altijd contact op met uw vaste zorgverlener. Bijvoorbeeld uw (huis)arts:

  • U heeft nieuwe gezondheidsklachten. Of uw bestaande klachten worden ernstiger. Het is niet de bedoeling dat gezondheidsklachten verergeren. Iets wat nu klein lijkt, kan over een tijd misschien groter zijn geworden.
  • U heeft zorgvragen, bijvoorbeeld omdat uw behandeling is uitgesteld. Dan hoort u wat u kunt verwachten van de zorg in coronatijd.

Bereid u voor als u naar een zorgverlener gaat

Heeft u een afspraak bij een zorgverlener? Bij veel zorgverleners gelden nog regels om verspreiding van corona te voorkomen. Die regels vindt u op de website van de zorgverlener. Of in de brief die u van de zorgverlener krijgt. Het gaat dan om regels in bijvoorbeeld ziekenhuizen of bij de huisarts, zoals:

  • een mondkapje dragen;
  • of u iemand mee mag nemen naar de afspraak (als dat echt nodig is).

Volg de regels goed op.

Zorgverleners en corona

Uitleg van Steffie over zorg in coronatijd

Steffie legt in eenvoudige taal uit wat kunt doen als u zorg nodig heeft in coronatijd. Ze maakt daarbij gebruik van getekende beelden, uitgesproken tekst en ondertiteling. Steffie legt het uit in het Nederlands, Engels en in nog 8 andere talen.