Veelgestelde vragen over de aanpak en maatregelen in Nederland

Welke basisregels gelden er voor iedereen? Lees de veelgestelde vragen over de aanpak van het coronavirus in Nederland. En de maatregelen die gelden. 

Wat is de Nederlandse aanpak?

De Nederlandse corona-aanpak om is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Inmiddels zijn er sinds maart goede resultaten bereikt. Omdat we ons aan de maatregelen hebben gehouden, laten de cijfers een positieve ontwikkeling zien. Het blijft zaak dat we in control blijven.

Waardoor is er meer ruimte in de maatregelen mogelijk?

Door het volhouden van de 1,5 meter afstand en de basisregels is het nu mogelijk om weer te sporten, uit eten te gaan en kunnen er zelfs weer evenementen plaatsvinden. Belangrijk is daarbij wel te realiseren dat het nog steeds niet is zoals ‘vroeger’. Op veel plaatsen gelden beperkingen om de 1,5 meter afstand mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat bron- en contactonderzoek mogelijk is.

Welke basisregels gelden er voor iedereen?

  • Heeft u één of meerdere verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts en benauwdheid? En/of heeft u plotseling verlies van reuk of smaak? Blijf thuis en laat u testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was vaak uw handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd te drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Natuurlijk geldt ook nog: hoesten en niezen in de binnenkant van uw elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en meteen weggooien en geen handen schudden.

Welk speciaal advies geldt voor risicogroepen?

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid is het extra belangrijk de basisregels goed op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden. Maak duidelijke afspraken met elkaar en bespreek vooraf of iemand klachten heeft. Als bezoekers of ouderen last hebben van verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid, stel het bezoek dan uit. Als het bezoek buiten kan, dan is dat beter dan binnen.

Waarom is het advies nog steeds om thuis te werken?

'Werk zoveel mogelijk thuis' is een van de basismaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Thuiswerken helpt daarbij, omdat er zo minder contactmomenten zijn. Bovendien werken veel werknemers niet waar ze wonen en helpt thuiswerken daarom ook om contacten regionaal te houden. Daarnaast legt thuiswerken minder druk op het openbaar vervoer.

Op basis waarvan kunnen verruimingen in maatregelen weer worden teruggedraaid?

Het kabinet kan op elk moment beslissen verruimingen in maatregelen weer terug te draaien. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het aantal besmettingen weer sterk toeneemt.

Wanneer worden de algemene regels opnieuw overwogen?

Als de situatie het toelaat en het virus onder controle blijft, dan kunnen op termijn discotheken en nachtclubs open. Rond 1 september 2020 wordt dit opnieuw bekeken. Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. Uiteindelijk moet dat leiden tot het opheffen van de algemene regels, zoals het 1,5 meter afstand houden.

Bekijk ook: