Corona en op vakantie in Nederland

U kunt op vakantie binnen Nederland. Wel gelden er regels. Bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer en basisregels als 1,5 meter afstand houden. Ook op vakantie laat u zich testen bij klachten die lijken op corona. 

Corona en reizen binnen Nederland

U kunt in Nederland op vakantie. Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres, reis zo min mogelijk. Een groep mag bestaan uit maximaal 4 personen of 1 huishouden. Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukke plekken. Bereid uw vakantie goed voor:

 • Voor vakantieplekken kijkt u op Hier moet je zijn (Holland.com).
 • Beperk het aantal uitstapjes. Reserveer voor dagjes uit.
 • Vermijd drukke momenten.
 • Neem mondkapjes mee.
 • Bekijk de websites van gemeenten en veiligheidsregio’s waar u naartoe gaat. Soms gelden er extra maatregelen er in de regio’s om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Plan uw vakantie zo veel mogelijk buiten de schoolvakanties.

Coronaregels voor vervoer

Welke regels er gelden voor vervoer, hangt ervan af met welk vervoermiddel u reist:

Coronaregels op riviercruiseschepen

Op een riviercruiseschip gelden in de Nederlandse wateren de volgende regels:

 • u krijgt voordat u aan boord gaat een  gezondheidscheck;
 • u heeft een vaste zitplaats;
 • u reserveert uw zitplaats;
 • u mag niet aan boord met  klachten die passen bij corona;
 • passagiers en de bemanning houden 1,5 meter afstand (dit geldt niet voor mensen die tot hetzelfde huishouden behoren).

Coronaklachten tijdens de vakantie

Krijgt u klachten die passen bij het coronavirus? Dan laat u zich testen op vakantie.

Dagje uit

Het is mogelijk om een dagje uit te gaan. Beperk het aantal uitstapjes en blijf zoveel mogelijk in de buurt van uw (vakantie)huis. Bereid u goed voor: vermijd drukke momenten en reserveer een tijdvak. Neem een mondkapje mee en draag het mondkapje in openbare binnenruimtes.

Op vakantie in hotels, vakantieparken en campings

U kunt op vakantie naar een hotel, vakantiepark of camping. Hotels, vakantieparken en campings bepalen zelf hoe zij de corona-richtlijnen vna het RIVM uitvoeren.

Corona en zwemmen in zwembaden

U kunt naar een zwembad van een hotel, camping en vakantiepark in Nederland. Binnen- en buitenzwembaden mogen open. Zij houden zich daarbij aan de coronarichtlijnen van het RIVM. Vraag naar de coronaregels in het zwembad. Of bekijk de coronaregels op de website.

Voor binnenzwembaden geldt:

 • een maximum van 30 personen, of minder als niet iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden;
 • een uitzondering voor activiteiten voor jongeren tot en met 17 jaar. Er zijn dan geen volwassenen in de ruimte, behalve begeleiders en toezicht.

Coronaregels cafés en restaurants op vakantieparken

Cafés en restaurants in hotels en vakantieparken moeten zich houden aan de regels voor de horeca.

Coronaregels winkels op vakantieparken

Winkels op campings en vakantieparken zijn meestal open. De winkels houden zich aan de regels voor winkels. Wilt u winkelen of boodschappen doen? Dan houdt u zich aan de regels voor winkelen.

Corona en speelplekken voor kinderen

Camping, vakantieparken en hotels bepalen zelf of zij speelplekken openen. Zoals de animatie of binnenspeeltuin. Voor binnen geldt een maximum van 30 personen (inclusief kinderen) per ruimte.

Corona en verschillende huishoudens in 1 vakantiehuis

Een groep mag bestaan uit maximaal 4 personen (exclusief kinderen t/m 12 jaar) of 1 huishouden. Het is dus ook niet mogelijk om met meer dan 4 personen (behalve mensen uit het eigen huishouden) een vakantiewoning of kamer te huren of te verhuren.

Vakantie annuleren

Wilt u uw vakantie annuleren? Als een accommodatie open is, dan kan de aanbieder in principe de dienst leveren en moet u gewoon betalen. Kan een accommodatie niet bezocht worden vanwege coronamaatregelen? Dan is het advies om in overleg met de verhuurder tot een passende oplossing te komen. Bijvoorbeeld als u met een groep bent van meer dan 4 personen uit meerdere huishoudens. U en de accommodatie zijn beiden verantwoordelijk voor de naleving van de coronaregels.

Extra maatregelen in veiligheidsregio’s

De voorzitter van de veiligheidsregio kan locaties sluiten. Bijvoorbeeld omdat er gevaar is voor veel corona-besmettingen. Onder die locaties vallen onder meer campings, vakantieparken, hotels, stranden en pretparken.

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te controleren. Nederland bestaat uit 25 veiligheidsregio’s die daar verder invulling aan geven. Burgemeesters kunnen besluiten over situaties binnen hun gemeente.

Bekijk ook: