Op vakantie in Nederland

De zomer van 2020 wordt anders dan anders. Meer Nederlanders kiezen er mogelijk voor om in eigen land op vakantie te gaan. Naast ontspanning en plezier moeten we oog blijven houden voor onze gezondheid. Voor iedereen in Nederland geldt: blijf u aan de basisregels houden. Plan uw vakantie, als het kan, buiten de schoolvakanties.
Buitenlandse toeristen uit landen waar wij heen kunnen, zijn ook welkom in Nederland. Mits ze gezond zijn en zich aan de maatregelen houden die in Nederland gelden.

Reizen binnen Nederland

Mag ik in Nederland op vakantie? Kan ik al boeken?

Het is mogelijk om op vakantie te gaan in Nederland en daarvoor te boeken. Ook op vakantie moeten de RIVM-richtlijnen opgevolgd worden. Was dus vaak uw handen, hoest in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchegelegenheden op vakantieparken en campings zijn open.

Mag ik overal in Nederland naartoe? 

Er zijn geen beperkingen binnen Nederland om te reizen. Het is wel belangrijk om drukte te vermijden, dus houd daar rekening mee bij de keuze voor uw bestemming. Denk ook eens aan  andere regio’s of steden in plaats van de grote toeristische trekpleisters. 

Kijk voor inspiratie op Hier moet je zijn (Holland.com) . 

Mag ik met het openbaar vervoer reizen naar mijn vakantiebestemming in Nederland?

Ja, maar mijd drukte, reis als mogelijk buiten de spits en neem extra tijd zodat u bij een drukke trein een volgende kunt nemen.

Kan ik met de touringcar op vakantie in Nederland?

Ja, u kunt op vakantie of een dagje uit met een touringcar. Om de risico’s op overdracht te voorkomen is een gezondheidscheck en het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht, omdat 1,5 meter afstand houden niet altijd mogelijk is.

Moet ik een niet-medisch mondkapje dragen als ik naar de Waddeneilanden wil reizen?

Ja, op de veerboten naar de Waddeneilanden is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Ik wil een riviercruise in Nederland maken. Met welke maatregelen moet ik rekening houden?

Op een riviercruiseschip gelden dezelfde regels als in de horeca.

  • Voor het aan boord gaan is er een gezondheidscheck en maakt u een reservering. 
  • Als u klachten heeft die passen bij COVID-19 mag u niet aan boord. 
  • De passagiers en de bemanning houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor mensen die tot hetzelfde huishouden behoren.
  • Vaste zitplaatsen zijn verplicht. 

Op vakantie in hotels, vakantieparken en campings

Zijn hotels, vakantieparken en campings open in Nederland?

Ja. Voor toeristen uit het buitenland geldt hetzelfde als voor toeristen uit Nederland. Hen wordt gevraagd drukte te mijden, te reizen buiten de spits en extra tijd te nemen zodat bij een drukke trein een volgende genomen kan worden. 

Is het mogelijk om met meerdere gezinnen gebruik te maken van een vakantiehuis in Nederland? 

Ja, mensen uit verschillende huishoudens moeten wel altijd 1,5 meter afstand tot elkaar houden. 

Kan ik gebruik maken van alle faciliteiten van een hotel/camping/vakantiepark in Nederland?

Ook op vakantie is het belangrijk om de RIVM-richtlijnen op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten. Hotels, campings en vakantieparken nemen maatregelen. 

  • Zwembad: binnen- en buitenzwembaden mogen open. Elke accommodatie maakt een eigen afweging of en op welke manier zij hun faciliteiten openen. Check hun website of vraag na hoe hiermee omgegaan wordt.
  • Restaurant: cafés en restaurants mogen weer open. Zij moeten zich houden aan de regels voor de horeca.
  • Winkel: meestal zullen winkels gewoon open zijn. Zij hanteren vergelijkbare maatregelen als winkels buiten een vakantieaccommodatie. 
  • Animatie, binnenspeeltuin etc: elke camping, vakantiepark of hotel maakt een eigen afweging of en op welke manier zij hun faciliteiten openen. Check hun website of vraag na hoe hiermee omgegaan wordt.

Waarom is de situatie niet hetzelfde op alle vakantieaccommodaties?

Elke camping, vakantiepark of hotel weegt zelf af op welke manier zij de RIVM-richtlijnen vertalen naar hun praktijk en welke faciliteiten beschikbaar zijn voor gasten. Daarnaast kan de voorzitter van de veiligheidsregio locaties (zoals vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken) sluiten en via een noodverordening optreden.  

Waar vind ik de laatste informatie?

Veel hotels, vakantieparken en campings hebben op hun website informatie staan over de manier waarop zij omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Check deze informatie voor vertrek, zodat u weet waar u aan toe bent. Informatie over maatregelen die de rijksoverheid neemt staat op Rijksoverheid.nl. 

Wie besluit over wat kan en wat niet? 

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te controleren. Nederland bestaat uit 25 veiligheidsregio’s die daar verder invulling aan geven en eigenstandige verantwoordelijkheden hebben. Burgemeesters kunnen besluiten over situaties binnen hun gemeente.

Wie kan optreden als er onvoldoende maatregelen worden genomen om te voldoen aan de RIVM-richtlijnen?

De voorzitter van de veiligheidsregio kan locaties (zoals vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken) sluiten en via een noodverordening optreden.  

Bekijk ook: