Corona en op vakantie in Nederland

Beperk uw reisbewegingen. Door minder te reizen, komen mensen op minder plekken en zijn er minder contacten met andere mensen. Zo verspreidt het virus zich minder snel. Beperk het aantal uitstapjes, reis op rustige momenten. Gaat u toch op vakantie? Ga dan zoveel mogelijk buiten het vakantieseizoen.

Corona en reizen binnen Nederland

Iedereen moet er alert op zijn het virus niet verder te verspreiden. Ook tijdens een vakantie in Nederland.

  • Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.
  • Beperk tijdens de vakantie de reisbewegingen, het aantal uitstapjes en contactmomenten met andere mensen.
  • Een groep mag bestaan uit maximaal 4 personen of 1 huishouden.
  • Mijd drukte en reis buiten de spits. Voor korte afstanden geldt: ga waar mogelijk lopen of pak de fiets.
  • Kies niet voor de grote toeristische trekpleisters, maar denk eens aan een andere regio of stad. Check de tips van Hier moet je zijn.
  • Neem mondkapjes mee.
  • Houd u als reiziger in eigen land aan alle basisregels. Bij klachten die lijken op corona blijft u thuis en maakt u een testafspraak.
  • Bekijk de websites van gemeenten en veiligheidsregio’s waar u naartoe gaat. Soms gelden er extra maatregelen in de regio’s om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Coronaregels voor vervoer

Welke regels er gelden voor vervoer, hangt ervan af met welk vervoermiddel u reist:

Coronaklachten tijdens de vakantie

Krijgt u klachten die passen bij het coronavirus? Dan laat u zich testen op vakantie.

Dagje uit

Pretparken, dierentuinen, musea en culturele instellingen zijn weer geopend. Beperk het aantal uitstapjes en blijf zoveel mogelijk in de buurt van uw (vakantie)huis. Bereid u goed voor: vermijd drukke momenten en reserveer een tijdvak. Neem een mondkapje mee en draag het mondkapje in openbare binnenruimtes.

Op vakantie in hotels, vakantieparken en campings

Als u op vakantie gaat in Nederland, beperk dan tijdens de vakantie uw reisbewegingen, het aantal uitstapjes en contactmomenten met andere mensen. Een groep mag bestaan uit maximaal 4 personen of 1 huishouden. Vermijd drukke plekken. Hotels, vakantieparken en campings houden zich aan de coronamaatregelen.

Corona en zwemmen in zwembaden

U kunt naar een zwembad van een hotel, camping en vakantiepark in Nederland. Binnen- en buitenzwembaden mogen open. Zij houden zich daarbij aan de coronarichtlijnen van het RIVM. Vraag naar de coronaregels in het zwembad. Of bekijk de coronaregels op de website.

Voor binnenzwembaden geldt:

  • een maximum van 30 personen, of minder als niet iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden;
  • een uitzondering voor activiteiten voor jongeren tot en met 17 jaar. Er zijn dan geen volwassenen in de ruimte, behalve begeleiders en toezicht.

Coronaregels cafés en restaurants op vakantieparken

Cafés en restaurants in hotels en vakantieparken moeten zich houden aan de regels voor de horeca. Zij kunnen alleen voor afhalen en bezorgen open. 

Coronaregels winkels op vakantieparken

Winkels op campings en vakantieparken zijn meestal open. De winkels houden zich aan de regels voor winkels. Wilt u winkelen of boodschappen doen? Dan houdt u zich aan de regels voor winkelen.

Corona en speelplekken voor kinderen

Camping, vakantieparken en hotels bepalen zelf of zij speelplekken openen. Zoals de animatie of binnenspeeltuin. Voor binnen geldt een maximum van 30 personen (inclusief kinderen) per ruimte.

Corona en verschillende huishoudens in 1 vakantiehuis

Een groep mag bestaan uit maximaal 4 personen (exclusief kinderen t/m 12 jaar) of 1 huishouden. Het is dus ook niet mogelijk om met meer dan 4 personen (behalve mensen uit het eigen huishouden) een vakantiewoning of kamer te huren of te verhuren.

Vakantie annuleren binnenland

Wilt u uw vakantie annuleren? Als een accommodatie open is, dan kan de aanbieder in principe de dienst leveren en moet u gewoon betalen. Kan een accommodatie niet bezocht worden vanwege coronamaatregelen? Dan is het advies om in overleg met de verhuurder tot een passende oplossing te komen. Bijvoorbeeld als u met een groep bent van meer dan 4 personen uit meerdere huishoudens. U en de accommodatie zijn beiden verantwoordelijk voor de naleving van de coronaregels.

Extra maatregelen in veiligheidsregio’s

De voorzitter van de veiligheidsregio kan locaties sluiten. Bijvoorbeeld omdat er gevaar is voor veel corona-besmettingen. Onder die locaties vallen onder meer campings, vakantieparken, hotels, stranden en pretparken.

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te controleren. Nederland bestaat uit 25 veiligheidsregio’s die daar verder invulling aan geven. Burgemeesters kunnen besluiten over situaties binnen hun gemeente.

Bekijk ook: