Reizen naar het buitenland en naar Caribisch Nederland

U kunt reizen naar landen en gebieden binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone met een 'geel' reisadvies. Een vakantie naar een land of gebied met kleurcode 'oranje' wordt afgeraden. Boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies.

Lees het reisadvies voor het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Lees de veelgestelde vragen over reizen en vakantie naar Duitsland en België.

Wijs op reis

Als u op vakantie gaat naar het buitenland, controleer dan eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl of in de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Houd er rekening mee dat in ieder land maatregelen zijn tegen verspreiding van het coronavirus. En dat u een mondkapje moet dragen in het vliegtuig en op het vliegveld. Ontwikkelt u tijdens uw vakantie klachten die lijken op corona? Meld u bij een lokale huisartsenpost. Ontwikkelt u bij thuiskomst klachten die lijken op corona? Blijf thuis en laat u testen

Boeken, reisverzekering en geld terugkrijgen

Kan ik al boeken voor het voorjaar?

Op dit moment is nog onduidelijk hoe de situatie er in het voorjaar uitziet. Het is een persoonlijke keuze of u een vakantie boekt voor het voorjaar of daar nog even mee wacht. Boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies. Reisadviezen per land kunt u vinden op Nederlandwereldwijd.nl.

Krijg ik geld terug van mijn verzekeraar als ik besluit niet op vakantie te gaan? 

Neem contact op met uw verzekeraar om na te gaan onder welke voorwaarden u een vakantie kunt annuleren en welke (financiële) gevolgen dit heeft.   

Ben ik verzekerd als ik op reis ga naar een land met een oranje of rood reisadvies?

Het kan goed zijn dat u niet verzekerd bent als u naar een land gaat met een oranje of rood reisadvies. Weet waarvoor u wel en niet verzekerd bent tijdens de reis. Neem contact op met uw verzekeraar of kijk op zijn website om na te gaan waar u wel en geen recht op heeft. 

Moet ik een voucher accepteren als mijn vakantie niet door kan gaan? 

De aanbieder kan u een voucher aanbieden. U hoeft de voucher niet te accepteren, maar het accepteren van de voucher kan de aanbieder helpen in deze uitzonderlijke tijd. En u kunt de voucher gebruiken om later alsnog op reis te gaan. Kijk goed naar de voorwaarden die bij de voucher horen. De voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Informatie over uw reisrechten en het coronavirus vindt u op de website Consuwijzer van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Dankzij de steun van het kabinet aan de SGR kan deze ook na 1 juni reisvouchers garanderen voor geannuleerde pakketreizen. De SGR kan consumenten schadeloos blijven stellen in geval van faillissementen van aangesloten reisorganisaties. Ook kan het vouchersysteem hierdoor in stand blijven.

Welke rechten heb ik als mijn vakantie niet kan doorgaan als gevolg van het coronavirus? 

Dat hangt af van de reis die u heeft geboekt: een pakketreis, een los vliegticket of een losse accommodatie. De aanbieder kan u een voucher aanbieden. U hoeft de voucher niet te accepteren, maar het accepteren van de voucher kan de aanbieder helpen in deze uitzonderlijke tijd. En u kunt de voucher gebruiken om later alsnog op reis te gaan. Kijk goed naar de voorwaarden die bij de voucher horen. De voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Informatie over uw reisrechten en het coronavirus vindt u op de website Consuwijzer van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Reisadviezen, inreisbeperkingen, kleurcodes

Naar welke landen kan ik reizen?

U kunt reizen naar landen met een groen of geel reisadvies. Op Nederlandwereldwijd.nl vindt u de actuele reisadviezen per land.  Boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies.

De gezondheidssituatie in een land kan verslechteren tijdens uw verblijf. Kijk in het reisadvies of u bij terugkomst in Nederland in quarantaine gaat.

Hoe kom ik erachter of er inreisbeperkingen zijn voor mijn bestemming?

Veel landen hebben inreisbeperkingen afgekondigd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Op de website van de International Air Transport Association leest u of op uw bestemming ook beperkingen gelden.

Wat betekent kleurcode oranje voor zakenreizen en familiebezoek?

Bij een land met kleurcode oranje wordt reizigers geadviseerd goed te overwegen of een zakenreis of familiebezoek op dit moment echt noodzakelijk is. Vakantie valt niet onder noodzakelijke reizen en wordt daarom dringend afgeraden. Boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies.

Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk wel als ‘noodzakelijk verkeer’. Het reisadvies geldt dus niet voor de transportsector en het goederenvervoer.

Op Nederland Wereldwijd vindt u de actuele reisadviezen per land

Kan ik naar veilige landen toe waarvoor Nederland geen inreisverbod heeft?

Als een land staat op de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod niet geldt, betekent dit niet automatisch dat reizen naar dit land mogelijk is. Controleer eerst het actuele reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl

Ik wil vanuit een land waarvoor het inreisverbod geldt terugkomen naar Nederland. Kan dit dan nog wel? 

Het inreisverbod geldt niet voor terugreizende Nederlanders, inwoners uit de Europese Unie, de Schengenlanden en hun familieleden.

Vliegreizen en luchthavens

Welke maatregelen zijn er als ik terugvlieg vanuit een land waarvoor het inreisverbod geldt?

Alle passagiers die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Hiermee verklaart u niet te reizen als u klachten heeft die bij COVID-19 passen. Anders krijgt u geen boardingpass of mag u niet aan boord. Daarbij gaat iedereen die naar Nederland reist vanuit een land waarvoor het inreisverbod geldt,  na aankomst in Nederland in thuisquarantaine. Bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen, medisch personeel (dat werkgerelateerd naar Nederland komt), zeevarenden met een zeemansboekje en diplomaten zijn uitgezonderd van de quarantainemaatregel.

Het kabinet heeft deze maatregelen genomen om de instroom van mensen die mogelijk met COVID-19 besmet zijn, te beperken. Daarnaast beschermen we hiermee passagiers en bemanning tijdens de vlucht.

Kan ik nog terugvliegen als een land of regio (door het coronavirus) een oranje reisadvies krijgt tijdens mijn verblijf?

Ja. Neem contact op met uw vliegmaatschappij of reisorganisatie als dit gebeurt. Na terugkomst in Nederland gaat u in thuisquarantaine

Hoe werkt de gezondheidsverklaring die ik, voordat ik ga vliegen, moet invullen?

Alle passagiers (van 13 jaar en ouder) die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen tijdens het inchecken of downloaden, printen en invullen. De luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt wijst u op het invullen van de gezondheidsverklaring. En legt u uit op welke manier dat moet. Met de gezondheidsverklaring verklaart u niet te reizen als u klachten heeft die bij corona passen. Anders krijgt u geen boardingpass of mag u niet aan boord

U moet voor, tijdens en na de vlucht de verklaring kunnen laten zien. U kunt worden gecontroleerd als u bijvoorbeeld aankomt bij de luchthaven, op de luchthaven zelf en bij het inchecken en boarden. Op de luchthaven van aankomst kunt u steekproefsgewijs gevraagd worden om uw gezondheidsverklaring of boardingpass te laten zien.

Ook voor uw terugreis heeft u een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. U krijgt het advies een leeg formulier mee op reis te nemen, als u deze niet kunt downloaden en printen op uw vakantieadres.

Aan welke regels moet ik mij houden in het vliegtuig?

Tijdens het boarden en in het vliegtuig draagt u een mondkapje. Dit geldt voor zowel de heen- als de terugreis. Verder wordt het contact tussen bemanning en passagiers zoveel mogelijk beperkt. Volg de instructies van de bemanning op. Waarschuw de bemanning als u klachten krijgt tijdens de vlucht. Voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen gelden mogelijk andere regels, bijvoorbeeld over mondkapjes en afstand houden. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij waar u heeft geboekt voor meer informatie over de regels.

Welke maatregelen gelden op Schiphol en de andere luchthavens?

Ruim voordat u naar het vliegveld gaat, bereid u zich goed voor. U informeert uzelf over de regels:

  • die gelden op het vliegveld van vertrek;
  • die gelden op het vliegveld van bestemming
  • aan boord van het vliegtuig.

Kijk op de websites van de luchthavens en de reisorganisatie of maatschappij waarmee u vliegt.

Het advies is thuis online in te checken. Op de luchthaven geldt net als overal in Nederland: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en houd u aan de hygiëneregels.

Op de luchthaven geldt ook het dringende advies een niet-medisch mondkapje te dragen. Op sommige locaties is dit verplicht, omdat de afstand van 1,5 meter niet altijd mogelijk is. 

Volg altijd de instructies op het vliegveld en van het personeel. Daarnaast moet u een gezondheidsverklaring invullen.

U komt niet naar de luchthaven als u klachten heeft die lijken op corona, zoals hoesten, niezen of koorts.

Hoe is het geregeld op de luchthaven, mag ik nog iemand uitzwaaien in de hal of opvangen in de aankomsthal?

Ja, u mag iemand ophalen of wegbrengen. U krijgt het advies niet mee te lopen tot de vertrekhal of aankomsthal om drukte te vermijden.

Hoe kunnen mensen 1,5 meter afstand houden op de luchthaven?

Luchthavens hebben de inrichting aangepast en geven met looproutes zoveel mogelijk aan hoe u bij de gate komt. In wachtruimtes zijn stoelen buiten gebruik. Medewerkers van de luchthaven controleren zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand houden. Incheckbalies zijn zoveel mogelijk om en om bezet, net als de gates. Bij de bagagebanden staan om de 1,5 meter bagagekarren. En de bagage van iedere vlucht komt op een aparte band.

Het dringende advies is een mondkapje te dragen. Op plekken waar 1,5 meter niet altijd mogelijk is kan dit verplicht zijn. 

Moet ik een mondkapje dragen in het vliegtuig?

Ja. Vliegt u met een Nederlandse luchtvaartmaatschappij dan is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Vliegt u met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij, informeer dan voor vertrek welk type mondkapje u moet dragen tijdens de vlucht. Neem voldoende mondkapjes mee, ook voor de terugreis.  Lees meer informatie over het gebruik van mondkapjes in het vliegtuig. Als u om een medische reden geen mondkapje kunt dragen, moet u een ondertekende verklaring van uw arts laten zien.

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol en andere Nederlandse luchthavens?

Ja, de Nederlandse luchthavens adviseren u dringend een mondkapje te dragen. Neem daarom voldoende mondkapjes mee als u op reis gaat.

Denk er ook aan om mondkapjes mee te nemen voor de terugreis. Volg altijd de instructies op het vliegveld en van het personeel. 

Krijg ik standaard een temperatuurcheck voor het boarden?

Nee, dit is niet standaard. Luchtvaartmaatschappijen mogen zelf bepalen hoe ze invulling geven aan de gezondheidscheck. Raadpleeg uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie over de procedure rondom het boarden.

Wat gebeurt er als ik tijdens mijn vakantie besmet raak met corona? Mag ik dan wel terugvliegen?

Nee. U moet er rekening mee houden dat u niet aan boord van een vliegtuig mag, als u coronaklachten heeft. Voor een vliegreis is een gezondheidsverklaring verplicht. Dit geldt voor de heenreis én de terugreis.

Als ik een ticket boek, kan ik er dan vanuit gaan dat de reis niet geannuleerd wordt? 

De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, overal ter wereld. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis buiten Nederland. Een vakantie boeken en daadwerkelijk buiten Nederland op vakantie gaan blijven voorlopig nog een risico.

Als ik een vakantie boek en het reisadvies verandert waardoor mijn reis wordt geannuleerd, krijg ik dan mijn geld terug?

Nee, u krijgt geen geld terug. De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, overal ter wereld. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis buiten Nederland. Een vakantie boeken en daadwerkelijk buiten Nederland op vakantie gaan blijft geheel op eigen risico. 

Welke maatregelen nemen luchtvaartmaatschappijen om besmetting aan boord te verkleinen?

Vliegen is verantwoord, maar ook hiervoor geldt: ga wijs op reis. Reisadviezen vindt u op Nederlandwereldwijd.nl. Heeft u klachten, zoals koorts of verkoudheid, dan blijft u thuis. Het advies is om voor vertrek thuis online in te checken. Voordat u aan boord mag, moet u een gezondheidsverklaring kunnen tonen. Ook draagt u een mondkapje tijdens het boarden en aan boord van het vliegtuig, ook tijdens de terugreis. Neem dus voldoende mondkapjes mee. Verder wordt het vliegtuig na elke vlucht grondig ontsmet. Vliegtuigen hebben een speciale ventilatie met filters die er voor zorgt dat de lucht in de cabine continu ververst en gefilterd wordt. Als u klachten die lijken op corona ontwikkelt tijdens de vlucht meldt u dat direct aan de bemanning. Zij nemen dan maatregelen. Mocht er toch een besmet persoon aan boord zijn, dan volgt een contact- en brononderzoek. Het is mogelijk dat bij verschillende luchtvaartmaatschappijen andere regels gelden. Voor meer informatie kunt u terecht bij de luchtvaartmaatschappij waar u heeft geboekt.

Internationale reizen per trein, boot of bus

Mag ik met de internationale trein reizen? Welke regels gelden er?

Ja. Informeer uzelf voor vertrek over het land van bestemming via het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Weet welke maatregelen er zijn tijdens de treinreis en in het land van bestemming en houd u daaraan. Houd tijdens uw vakantie de situatie ter plaatse nauwlettend in de gaten. Raadpleeg voor het boeken de website van de reisaanbieder. Tijdens uw reis in Nederland is een niet-medisch mondkapje verplicht.

Stoppen treinen van en naar Nederland nog in Antwerpen?

Ja, de internationale treinen rijden tussen Nederland en landen of regio's met een oranje reisadvies. Deze treinen zijn voor reizigers die een noodzakelijke reis moeten maken. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor een vakantie of stedentrip. Voor meer informatie kunt u terecht bij het spoorbedrijf waarmee u reist. Als u bent ingestapt in een gebied met oranje reisadvies, gaat u in quarantaine na aankomst in Nederland.

Bekijk het reisadvies voor België op Nederlandwereldwijd.nl.

Kan ik op reis met een touringcar naar het buitenland?

Ja. Om de risico’s op overdracht van het coronavirus te voorkomen is een gezondheidscheck, een reservering en het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht.

Wat gebeurt er als ik tijdens mijn vakantie besmet raak met corona? Mag ik dan terug met de internationale trein, bus of boot?

Nee. U moet er rekening mee houden dat u niet in de trein, bus of boot mag reizen als u coronaklachten heeft.

Als ik een treinticket boek, kan ik er dan vanuit gaan dat de reis niet geannuleerd wordt?

De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, ook in de landen om Nederland heen. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis. Een vakantie boeken en buiten Nederland op vakantie gaan blijft op eigen risico.

Als ik een treinticket boek en het reisadvies verandert, waardoor mijn reis wordt geannuleerd, krijg ik dan mijn geld terug?

Nee, u krijgt geen geld terug. De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, ook in landen om Nederland heen. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis . Een vakantie boeken en buiten Nederland op vakantie gaan blijft op eigen risico.

Kan ik vanuit het buitenland terugvaren naar Nederland?

Ja, maar houd met het terugvaren rekening met de maatregelen van de Rijksoverheid. Als de bemanning of de personen aan boord bestaan uit een internationaal gezelschap, houd dan ook rekening dat Nederland de grenzen heeft gesloten voor mensen van buiten Europa. U kunt contact opnemen met de haven die u wilt aandoen voor informatie en de genomen maatregelen. Zit u vast in het buitenland? Neem dan contact op met de Nederlandse overheid via Nederlandwereldwijd.nl.

Ik wil een riviercruise maken. Met welke maatregelen moet ik rekening houden?

Op een riviercruiseschip gelden in de Nederlandse wateren dezelfde regels als in de horeca:

  • Voor het aan boord gaan is er een gezondheidscheck en u maakt een reservering. 
  • Als u klachten heeft die passen bij COVID-19 mag u niet aan boord. 
  • De passagiers en de bemanning houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor mensen die tot hetzelfde huishouden behoren.
  • Vaste zitplaatsen zijn verplicht. 
  • Draag een niet-medisch mondkapje als u aan boord gaat

In het buitenland gelden andere regels. Informeer vóór vertrek naar deze regels bij de organisatie waar u uw reis hebt geboekt. En kijk op reopen.europa.eu. Bent u tijdens de reis in een land geweest waarvoor een oranje reisadvies door corona geldt? Dan gaat u na thuiskomst in thuisquarantaine

In Nederland met een visum

Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf. Dit visum verloopt binnenkort. Ik kan niet vertrekken. Hoe kan ik dit visum verlengen?

Kijk voor alle informatie over een visumverlenging op de website van de IND. Of bel de informatielijn van de IND: ​088 043 04 30 (normaal tarief). Vanuit het buitenland +31 88 043 04 30. Houd uw visumnummer en paspoort bij de hand. Heeft u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland.

Bekijk ook: