Vragen over het coronavirus en reizen van en naar het buitenland en naar Caribisch Nederland

Sinds 15 juni is het mogelijk om op vakantie te gaan naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Het reisadvies voor landen is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).

Lees het actuele overzicht van landen waar u wel en niet op vakantie kunt

Lees het reisadvies voor het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Boeken, reisverzekering en geld terugkrijgen

Kan ik naar het buitenland op vakantie?

Het is mogelijk om op vakantie te gaan naar bepaalde landen binnen het Schengengebied. Op Nederland Wereldwijd vindt u de meest actuele reisadviezen per land.

Lees welke landen er vallen binnen de Schengenzone.

Kan ik al boeken voor het najaar?

Op dit moment is nog onduidelijk hoe de situatie er in het najaar uitziet. Het is een persoonlijke afweging of u een vakantie wilt boeken voor het najaar of daar nog even mee wacht. Reisadviezen per land kunt u vinden op Nederlandwereldwijd.nl.

Krijg ik geld terug van mijn verzekeraar als ik besluit niet op vakantie te gaan? 

Neem contact op met uw verzekeraar om na te gaan onder welke voorwaarden u een vakantie kunt annuleren en welke (financiële) gevolgen dit heeft.   

Ben ik verzekerd als ik op reis ga naar een land met een oranje of rood reisadvies?

Het kan goed zijn dat u niet verzekerd bent als u naar een land gaat met een oranje of rood reisadvies. Weet waarvoor u wel en niet verzekerd bent tijdens de reis. Neem contact op met uw verzekeraar of kijk op zijn website om na te gaan waar u wel en geen recht op heeft. 

Moet ik een voucher accepteren als mijn vakantie niet door kan gaan? 

De aanbieder kan u een voucher aanbieden. U hoeft de voucher niet te accepteren, maar het accepteren van de voucher kan de aanbieder helpen in deze uitzonderlijke tijd. En u kunt de voucher gebruiken om later alsnog op reis te gaan. Kijk goed naar de voorwaarden die bij de voucher horen. De voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Informatie over uw reisrechten en het coronavirus vindt u op de website Consuwijzer van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Dankzij de steun van het kabinet aan de SGR kan deze ook na 1 juni reisvouchers garanderen voor geannuleerde pakketreizen. De SGR kan consumenten schadeloos blijven stellen in geval van faillissementen van aangesloten reisorganisaties. Ook kan het vouchersysteem hierdoor in stand blijven.

Welke rechten heb ik als mijn vakantie niet kan doorgaan als gevolg van het coronavirus? 

Dat hangt af van de reis die u heeft geboekt: een pakketreis, een los vliegticket of een losse accommodatie. De aanbieder kan u een voucher aanbieden. U hoeft de voucher niet te accepteren, maar het accepteren van de voucher kan de aanbieder helpen in deze uitzonderlijke tijd. En u kunt de voucher gebruiken om later alsnog op reis te gaan. Kijk goed naar de voorwaarden die bij de voucher horen. De voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Informatie over uw reisrechten en het coronavirus  vindt u op de website Consuwijzer van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Reisadviezen, inreisbeperkingen, kleurcodes

Naar welke landen kan ik reizen?

Sinds 15 juni is het reisadvies voor de EU/Schengenzone aangepast naar geel. Dat betekent dat reizen niet langer wordt afgeraden. Op Nederland Wereldwijd vindt u de meest actuele reisadviezen per land.

Hoe kom ik erachter of er inreisbeperkingen zijn voor mijn bestemming?

Veel landen hebben inreisbeperkingen afgekondigd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Op de website van de International Air Transport Association leest u of op uw bestemming ook beperkingen gelden.

Wat betekent kleurcode oranje voor zakenreizen en familiebezoek?

Bij kleurcode oranje wordt zakenreizigers geadviseerd goed te overwegen of een zakenreis of familiebezoek op dit moment echt noodzakelijk is.

Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk wel als ‘noodzakelijk verkeer’. Het reisadvies geldt dus niet voor de transportsector en het goederenvervoer.

Op Nederland Wereldwijd vindt u de meest actuele reisadviezen per land

Ik wil vanuit een land waarvoor een inreisverbod geldt terugkomen naar Nederland. Kan dit dan nog wel? 

Het inreisverbod geldt niet voor terugreizende Nederlanders, inwoners uit de EU, de Schengenlanden, die in Nederland, EU of Schengenlidstaat wonen of tijdelijk verblijf (gaan) hebben. En het geldt niet voor het vervoer van medisch personeel of patiënten. Niet-Nederlanders moeten kunnen aantonen dat ze zullen doorreizen. Luchtvaartmaatschappijen moeten kunnen aantonen dat het vervoer van terugreizende passagiers volgens de regels gebeurt. Het inreisverbod geldt tot en met 30 juni 2020.

Vliegreizen en luchthavens

Vliegen Nederlandse maatschappijen alweer volgens schema?

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen zijn hun activiteiten langzaam aan het hervatten. Het aantal vluchten naar bestemmingen binnen Europa neemt daarom toe, maar is nog niet op het niveau van voor de corona-uitbraak. Bent u van plan een vlucht te boeken? Raadpleeg dan de website van de luchtvaartmaatschappij voor de meest actuele informatie.

Aan welke regels moet ik mij houden in het vliegtuig?

Tijdens het boarden en in het vliegtuig draagt u een mondkapje. Dit geldt voor zowel de heen- als de terugreis. Verder wordt het contact tussen bemanning en passagiers zoveel mogelijk beperkt. Volg de instructies van de bemanning op. Waarschuw de bemanning als u klachten krijgt tijdens de vlucht. Voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen gelden mogelijk andere regels, bijvoorbeeld over mondkapjes en afstand houden. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij waar u heeft geboekt voor meer informatie over de regels.

Welke maatregelen gelden op Schiphol en de andere luchthavens?

Ruim voordat u naar het vliegveld gaat, bereid u zich goed voor. U informeert uzelf over de regels die gelden op het vliegveld van vertrek en van bestemming en aan boord van het vliegtuig. Kijk op de websites van de luchthavens en de reisorganisatie of maatschappij waarmee u vliegt.
U komt niet naar de luchthaven als u klachten heeft, zoals hoesten, niezen of koorts. Het advies is thuis online in te checken. Op de luchthaven geldt net als overal in Nederland: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en houd u aan de hygiëneregels. Op sommige piekmomenten en vanwege de veiligheidseisen op de luchthaven kan de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd worden. Daarom vragen de luchthavens passagiers op aangewezen plaatsen een mondkapje te dragen.

Wat betekent dat in de praktijk? Bijvoorbeeld dat passagiers op Schiphol in ieder geval bij het inchecken en de security een mondkapje dragen. Volg altijd de instructies van het personeel op het vliegveld. Daarnaast moet u een gezondheidsverklaring invullen. 

Hoe is het geregeld op de luchthaven, mag ik nog iemand uitzwaaien in de hal of opvangen in de aankomsthal?

Ja, u mag iemand ophalen of wegbrengen. Wij vragen u niet mee te lopen tot de vertrekhal of aankomsthal. Om drukte te vermijden, is het advies op een ander moment of andere locatie afscheid te nemen.

Hoe kunnen mensen 1,5 meter afstand houden op de luchthaven?

Luchthavens hebben de inrichting aangepast en geven met looproutes zoveel mogelijk aan hoe u bij de gate komt. In wachtruimtes zijn stoelen buiten gebruik. Medewerkers van de luchthaven controleren zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand houden. Incheckbalies zijn zoveel mogelijk om en om bezet, net als de gates. Bij de bagagebanden staan om de 1,5 meter bagagekarren. En de bagage van iedere vlucht komt op een aparte band.

Moet ik een mondkapje dragen in het vliegtuig?

Ja, u moet een mondkapje dragen in het vliegtuig. Vliegt u met een Nederlandse luchtvaartmaatschappij dan zijn een gezondheidsverklaring en het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Vliegt u met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij, informeer voor vertrek welk type mondkapje u moet dragen tijdens de vlucht. Neem voldoende mondkapjes mee, ook voor de terugreis. Lees meer informatie over het gebruik van mondkapjes in het vliegtuig

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol en andere Nederlandse luchthavens?

Ja, een mondkapje wordt door de Nederlandse luchthavens op aangewezen plaatsen voorgeschreven. Neem daarom voldoende mondkapjes mee als u op reis gaat. Denk er ook aan om mondkapjes mee te nemen voor de terugreis. Volg altijd de instructies van het personeel op. Op Schiphol Plaza hoeft u geen mondkapje te dragen. Bij het inchecken en security draagt u in ieder geval wel een mondkapje.

Krijg ik standaard een temperatuurcheck voor het boarden? 

Nee, dit is niet standaard. Luchtvaartmaatschappijen mogen zelf bepalen hoe ze invulling geven aan de gezondheidscheck. Raadpleeg uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie over de procedure rondom het boarden.

Wat gebeurt er als ik tijdens mijn vakantie besmet raak met corona? Mag ik dan wel terugvliegen?

U moet er rekening mee houden dat u niet aan boord van een vliegtuig mag, als u coronaklachten heeft. Voor een vliegreis is een gezondheidsverklaring verplicht. Dit geldt voor de heenreis én de terugreis.

Als ik een ticket boek, kan ik er dan vanuit gaan dat de reis niet geannuleerd wordt? 

De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, overal ter wereld. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis buiten Nederland. Een vakantie boeken en daadwerkelijk buiten Nederland op vakantie gaan blijven voorlopig nog een risico.

Als ik een vakantie boek en het reisadvies verandert waardoor mijn reis wordt geannuleerd, krijg ik dan mijn geld terug?

Nee, u krijgt geen geld terug. De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, overal ter wereld. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis buiten Nederland. Een vakantie boeken en daadwerkelijk buiten Nederland op vakantie gaan blijft geheel op eigen risico. 

Welke maatregelen nemen luchtvaartmaatschappijen om besmetting aan boord te verkleinen?

Vliegen is verantwoord, maar ook hiervoor geldt ga wijs op reis. Reisadviezen vindt u op Nederlandwereldwijd.nl. Heeft u klachten, zoals koorts of verkoudheid, dan blijft u thuis. Het advies is om voor vertrek thuis online in te checken. Voordat u aan boord mag, moet u een gezondheidsverklaring kunnen tonen. Ook draagt u een mondkapje tijdens het boarden en aan boord van het vliegtuig, ook tijdens de terugreis. Neem dus voldoende mondkapjes mee. Verder wordt het vliegtuig na elke vlucht grondig ontsmet. Vliegtuigen hebben een speciale ventilatie met filters die er voor zorgt dat de lucht in de cabine continu ververst en gefilterd wordt. Als u klachten ontwikkelt tijdens de vlucht meldt u dat direct aan de bemanning. Zij nemen dan maatregelen. Mocht er toch een besmet persoon aan boord zijn, dan volgt een contact- en brononderzoek. Het is mogelijk dat bij verschillende luchtvaartmaatschappijen andere regels gelden. Voor meer informatie kunt u terecht bij de luchtvaartmaatschappij waar u heeft geboekt.

Hoog-risico-gebieden en gezondheidsverklaringen

Welke maatregelen zijn er getroffen als ik uit een hoog-risicogebied terugvlieg? 

Voor inkomende passagiers vanuit hoog-risicogebieden gelden de volgende maatregelen:

  1. Een verplichte gezondheidsverklaring.
  2. Passagiers wordt dringend geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te gaan.
  3. Een EU-inreisverbod voor alle niet-noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, Schengenlanden en het VK) tot en met 30 juni 2020.

Het kabinet heeft deze maatregelen genomen om de instroom van mensen die mogelijk COVID-19 besmet zijn, te beperken. Daarnaast beschermen we hiermee passagiers en bemanning tijdens de vlucht.

Hoe weet ik dat ik vanuit een hoog-risicogebied terugreis?

De Europese luchtvaartorganisatie EASA houdt een lijst bij van vliegvelden in gebieden met een hoog risico op besmetting. De verplichte gezondheidsverklaring en 2 weken quarantaine geldt voor passagiers die vertrekken vanaf de vliegvelden in genoemde landen of regio’s. Binnen de EU, het Schengen-gebied en het VK gelden deze eisen sinds 15 juni alleen voor passagiers uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Hoe werkt de gezondheidsverklaring die ik, voordat ik ga vliegen, moet invullen? En wie controleert de gezondheidsverklaring?

Komt u uit een zogenoemd hoog-risico gebied? U ontvangt een vragenformulier van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Het vragenformulier is opgesteld door de GGD en het RIVM en dient voor het instappen te worden ingevuld. Reizigers dienen het formulier tijdens de reis bij zich te houden. Als op het formulier 1 van de vragen met ‘ja’ is beantwoord, moet de luchtvaartmaatschappij u weigeren en kunt u dus niet naar Nederland reizen.

U moet het ingevulde formulier meebrengen naar Nederland. Op de luchthaven van aankomst wordt steekproefsgewijs gevraagd om de gezondheidsverklaring te tonen. U ontvangt tevens informatie over de geldende maatregelen in Nederland.

Moet ik ook een gezondheidsverklaring invullen als ik met het vliegtuig uit een Schengenland, het Verenigd Koninkrijk of Caribisch Nederland kom?

Passagiers uit hoog-risicogebieden moeten een gezondheidsverklaring invullen als zij vanuit dit gebied naar Nederland vliegen. De Europese luchtvaartorganisatie EASA houdt een lijst bij van vliegvelden in gebieden met een hoog risico op besmetting. De verplichte gezondheidsverklaring en 2 weken quarantaine geldt voor passagiers die vertrekken vanaf de vliegvelden in genoemde landen of regio’s. Binnen de EU, het Schengen-gebied en het VK gelden deze eisen sinds 15 juni alleen voor passagiers uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Wat houdt een quarantaine in als ik uit een hoog-risicogebied terug ben gevlogen?

Als u afkomstig bent uit een hoog-risicogebied, is het dringende advies 14 dagen in quarantaine te gaan. U wordt hierover door de luchtvaartmaatschappij geïnformeerd. Dit betekent dat u 14 dagen uw woning of verblijfplaats niet mag verlaten. Het dringende advies is daarnaast het contact met eventueel aanwezige familieleden en derden te vermijden. Voor nadere vragen kunt u contact opnemen met de huisarts. Bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen, medisch personeel, zeevarenden en diplomaten zijn uitgezonderd van de quarantainemaatregel.

Voor welke landen gelden er inreisbeperkingen?

Er zijn reisrestricties ingevoerd voor niet-essentiële reizen voor passagiers uit derde landen naar de EU-lidstaten, de Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. Op Nederlandenu.nl staat een overzicht van alle uitzonderingcategorieën. Deze maatregel is verlengd tot 1 juli 2020.  

Internationale reizen per trein, boot of bus

Mag ik met de internationale trein reizen? Welke regels gelden er?

Ja. Informeer uzelf voor vertrek over het land van bestemming via het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Weet welke maatregelen er zijn tijdens de treinreis en in het land van bestemming en houd u daaraan. Houd tijdens uw vakantie de situatie ter plaatse nauwlettend in de gaten. Raadpleeg voor het boeken de website van de reisaanbieder. Tijdens uw reis in Nederland is een niet-medisch mondkapje verplicht.

Kan ik op reis met een touringcar naar het buitenland?

Ja. Om de risico’s op overdracht van het coronavirus te voorkomen is een gezondheidscheck, een reservering en het dragen van een niet-medisch mondkapje per 1 juli verplicht.

Wat gebeurt er als ik tijdens mijn vakantie besmet raak met corona? Mag ik dan terug met de internationale trein, bus of boot?

Nee. U moet er rekening mee houden dat u niet in de trein, bus of boot mag reizen als u coronaklachten heeft.

Als ik een treinticket boek, kan ik er dan vanuit gaan dat de reis niet geannuleerd wordt?

De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, ook in de landen om Nederland heen. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis. Een vakantie boeken en buiten Nederland op vakantie gaan blijft op eigen risico.

Als ik een treinticket boek en het reisadvies verandert, waardoor mijn reis wordt geannuleerd, krijg ik dan mijn geld terug?

Nee, u krijgt geen geld terug. De situatie rondom het coronavirus kan elk moment veranderen, ook in landen om Nederland heen. Houd hiermee rekening bij het boeken van een reis . Een vakantie boeken en buiten Nederland op vakantie gaan blijft op eigen risico.

Kan ik vanuit het buitenland terugvaren naar Nederland?

Ja, maar houd met het terugvaren rekening met de maatregelen van de Rijksoverheid. Als de bemanning of de personen aan boord bestaan uit een internationaal gezelschap, houd dan ook rekening dat Nederland de grenzen heeft gesloten voor mensen van buiten Europa. U kunt contact opnemen met de haven die u wilt aandoen voor informatie en de genomen maatregelen. Zit u vast in het buitenland? Neem dan contact op met de Nederlandse overheid via Nederlandwereldwijd.nl.

In Nederland met een visum

Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf. Dit visum verloopt binnenkort. Ik kan niet vertrekken. Hoe kan ik dit visum verlengen?

Kijk voor alle informatie over een visumverlenging op de website van de IND. Of bel de informatielijn van de IND: ​088 043 04 30 (normaal tarief). Vanuit het buitenland +31 88 043 04 30. Houd uw visumnummer en paspoort bij de hand. Heeft u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland.

Bekijk ook: