Corona en op vakantie in Nederland

Regels voor reizen in Nederland

  • Heeft u al een vakantie geboekt? Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres.
  • Mijd drukte en reis buiten de spits naar uw bestemming. Reis ter plekke zo min mogelijk.
  • Een groep mag bestaan uit maximaal 2 personen. Er geldt een uitzondering voor mensen die op 1 adres wonen.
  • Bekijk de website van de gemeente en veiligheidsregio waar u naartoe gaat. Soms gelden er extra maatregelen in de regio om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
  • Neem mondkapjes mee.
  • Houd u als reiziger in eigen land aan alle basisregels. Bij klachten blijft u thuis en belt u 0800-1202 om u te laten testen op het coronavirus.

Coronaregels voor vervoer

Welke regels er gelden voor vervoer, hangt ervan af met welk vervoermiddel u reist:

Coronaklachten tijdens de vakantie

Krijgt u klachten die passen bij het coronavirus? Dan laat u zich testen op vakantie.

Op vakantie in hotels, vakantieparken en campings

Als u op vakantie gaat in Nederland, beperk dan tijdens de vakantie uw reisbewegingen. Let op hotels, vakantieparken en campings houden zich aan de coronamaatregelen. Dat houdt in dat:

  • eet- en drinkgelegenheden en roomservice in het hotel gesloten zijn voor hotelgasten;
  • zwembaden, wellness en sauna faciliteiten in het hotel gesloten zijn.

Coronaregels winkels op vakantieparken

Ook voor winkels op campings en vakantieparken geldt dat deze alleen open mogen als zij levensmiddelen (eten en drinken) verkopen. Andere winkels zijn gesloten. De winkels houden zich aan de regels voor winkelen. Wilt u winkelen of boodschappen doen? Dan houdt u zich aan de regels voor winkelen.

Corona en speelplekken voor kinderen

Binnenspeeltuinen op een camping, vakantiepark of hotel zijn dicht.

Groepen in een vakantiehuis

Het is mogelijk om met het eigen gezin of een groep mensen die op hetzelfde adres woont een vakantiehuis te huren. Hier gelden ook de RIVM richtlijnen. Het is dus ook daar niet mogelijk om meer dan 2 personen te ontvangen.

Vakantie annuleren binnenland

Wilt u uw vakantie annuleren? Als een locatie open is, dan kan de aanbieder in principe de dienst leveren en moet u gewoon betalen. Kan een locatie niet bezocht worden vanwege coronamaatregelen? Dan is het advies om in overleg met de verhuurder tot een goede oplossing te komen. Bijvoorbeeld als u met een groep bent van meer dan 2 personen die niet op hetzelfde adres wonen. U en de locatie zijn beiden verantwoordelijk voor de naleving van de coronaregels.

Extra maatregelen in veiligheidsregio’s

De voorzitter van de veiligheidsregio kan locaties sluiten. Bijvoorbeeld omdat er gevaar is voor veel corona-besmettingen. Onder die locaties vallen onder meer campings, vakantieparken, hotels, stranden en pretparken.

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te controleren. Nederland bestaat uit 25 veiligheidsregio’s die daar verder invulling aan geven. Burgemeesters kunnen besluiten over situaties binnen hun gemeente.

Bekijk ook: