Veelgestelde vragen over het coronavirus en reizen van en naar het buitenland en naar Caribisch Nederland

Advies: reis de komende periode niet meer naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Op Nederland Wereldwijd vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over reisadviezen per land. Op donderdag 19 maart 2020, 18.00 uur, sloot Nederland de grenzen voor mensen van buiten Europa.

Wat moet ik doen als ik door corona gestrand ben in het buitenland?

Blijf gebruik maken van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn. Mocht vertrek niet mogelijk zijn, registreer u dan direct op Bijzonderebijstandbuitenland.nl

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in het buitenland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik mij bij de GGD melden als ik met de auto terugkeer van vakantie uit een land waar het coronavirus heerst? Word ik gecontroleerd op aanwezigheid van het coronavirus?

Nee, dit is niet nodig als er geen gezondheidsklachten zijn. Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts, dan moet u thuis blijven totdat u 24 uur klachtenvrij bent. Als 1 of meer van uw gezinsleden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, moet u ook thuisblijven totdat alle gezinsleden 24 uur klachtvrij zijn. Als uw koorts en/of benauwdheid verergert, moet u de huisarts bellen.

Welke maatregelen zijn getroffen als ik een busreis heb gemaakt naar naar een land waar het coronavirus heerst?

Extra maatregelen zijn niet nodig als u geen gezondheidsklachten heeft. Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts, dan moet u thuis blijven totdat u 24 uur klachtenvrij bent. Als 1 of meer van uw gezinsleden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, moet u ook thuisblijven totdat alle gezinsleden 24 uur klachtvrij zijn. 

In een vliegtuig is het lastig het advies van 1,5 meter op te volgen. Welke maatregelen zijn volgens het RIVM noodzakelijk om cabinepersoneel voldoende bescherming te bieden?

De luchtvaart behoort tot de vitale infrastructuur. Luchtvaartmaatschappijen zijn vooral bezig mensen thuis te krijgen en vervoeren de benodigde medische apparatuur en medicijnen. Dat geldt ook voor vluchten uit hoge risicogebieden als de VS, Italië en Spanje.

Risico’s op verspreiding van het virus in de cabine zijn beperkt door goede ventilatie en luchtfiltersystemen in vliegtuigen en droge lucht.
In het toestel dienen passagiers zo maximaal mogelijk verspreid te worden. En ook hier de richtlijnen van het RIVM (handen wassen, hoest en nies in de elleboog) opvolgen. De catering is teruggeschroefd zodat het contact tussen cabinepersoneel en de passagiers zo minimaal mogelijk is. Als tijdens de vlucht een passagier symptomen vertoont, dan kan het cabinepersoneel maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen. Dan krijgen ze onder andere een mondkapje, zal het cabinepersoneel het contact met de passagiers zoveel als mogelijk vermijden en wordt het vliegtuig na aankomst aanvullend schoongemaakt. Bij vluchten uit hoge risicogebieden worden extra reiniging en desinfectering acties uitgevoerd.

Passagiers die symptomen vertonen van besmetting mogen niet vliegen. 

Hoe komt het dat het reisadvies soms niet meteen wordt aangepast als een land maatregelen aankondigt?

Wanneer een land belangrijke nieuwe maatregelen aankondigt volgt zo snel mogelijk een aanpassing van het reisadvies. Buitenlandse Zaken bekijkt daarbij zorgvuldig wat de consequenties van de maatregel zijn voor reizigers. Er kan enige tijd zitten tussen de aankondiging van de maatregel en aanpassing van het reisadvies.

Hoe kom ik erachter of er inreisbeperkingen zijn voor mijn bestemming?

Veel landen hebben inreisbeperkingen afgekondigd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Op de website van de International Air Transport Association leest u of op uw bestemming ook beperkingen gelden.

Wat betekent kleurcode oranje?

Kleurcode oranje betekent dat de lokale overheid verregaande maatregelen neemt die het openbare leven ontwrichten. Bijvoorbeeld gecontroleerde in- en uitreis van het gebied. Het aantal besmettingen met coronavirus is relatief hoog. Advies: reis alleen als dit noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden.

Komen er nog vliegtuigen van buiten het Schengengebied binnen?

Ja. Dat geldt bijvoorbeeld voor vrachtvliegtuigen die uitgezonderd zijn van deze maatregel. Ook passagiersvluchten zullen nog worden uitgevoerd. Passagiers die noodzakelijke reizen moeten maken en mensen werkzaam in de transport- en vervoersector moeten de mogelijkheid houden te kunnen reizen.

Blijven de vliegtuigen binnen het Schengengebied wel vliegen? En van het Schengengebied naar niet-Schengenlanden?

Ja, in het Schengengebied zullen passagiersvluchten worden blijven uitgevoerd. Net als vluchten van binnen Schengenlanden naar andere landen. Het advies is om alleen te reizen als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Vrachtvliegtuigen zijn wel noodzakelijk verkeer en daarmee uitgezonderd van dit advies. 

Op vliegvelden en in vliegtuigen zijn vaak meer dan 100 mensen bij elkaar aanwezig. Mag dat nog wel?

Alle bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni afgelast, ook bij minder dan 100 bezoekers. Ook alle publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer en ook niet voor de luchtvaart. Vliegtuigen vliegen en vliegvelden zijn open. Zij nemen wel maatregelen om verspreiding van het nieuwe corona virus zo veel mogelijk tegen te gaan. Zo dragen op luchthavens securitymedewerkers handschoenen en wordt extra schoongemaakt. Ook zijn er op veel plekken tape of afscheidingslint aangebracht om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Balies zijn voorzien van plastic beschermingsmateriaal.

Vliegtuigmaatschappijen zorgen ervoor dat passagiers in het vliegtuig zo veel mogelijk gespreid worden. Ook passen zij de service aan en krijgen medewerkers beschermingsmiddelen.

Uiteraard gelden de huidige adviezen van het RIVM: blijf thuis als u klachten heeft (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts).
Heeft u geen klachten en moet u op reis:

 • Was uw handen regelmatig
 • Nies en hoest in de elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar.

Waarom wordt niet gecontroleerd op Nederlandse luchthavens?

Op dit moment is dat voor Nederland geen passende maatregel. Meer informatie over de maatregelen die de Nederlandse luchthavens nemen, kunt u vinden op de website van de luchthaven.

Worden terugkerende Nederlandse toeristen na de thuisvlucht op besmetting gecontroleerd door de GGD?

Nee, dat is niet nodig. Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts, dan moet u thuis blijven totdat u 24 uur klachtenvrij bent. Als 1 of meer van uw gezinsleden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, moet u ook thuisblijven totdat alle gezinsleden 24 uur klachtvrij zijn. Als uw koorts en/of benauwdheid verergert, moet u de huisarts bellen.

Gaat er nog vliegverkeer naar risicogebieden, zoals Italië? 

Er gaan nog vluchten, maar vliegtuigmaatschappijen hebben de frequentie van vluchten wel teruggebracht. Neem dus contact op met uw vliegmaatschappij. Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden.

Waarom vliegen Nederlandse maatschappijen nog steeds vanuit en naar landen waar nu het coronavirus heerst?

Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft internationale regels opgesteld om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus, via de luchtvaart tegen te gaan. Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor aanpassingen in het vluchtschema om de gezondheid van personeel en passagiers te waarborgen. Dit is geregeld volgens internationale regels voor de luchtvaart. Luchtvaartmaatschappijen gebruiken informatie van nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties, waaronder het RIVM, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart (ICAO) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Welke maatregelen neemt Schiphol om de kans op besmetting te verkleinen?

Schiphol neemt verschillende maatregelen om verspreiding van het nieuwe corona virus zo veel mogelijk tegen te gaan. Zo dragen op luchthavens securitymedewerkers handschoenen en wordt extra schoongemaakt. Ook zijn er op veel plekken tape of afscheidingslint aangebracht om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Balies zijn voorzien van plastic beschermingsmateriaal.
Vliegtuigmaatschappijen zorgen ervoor dat passagiers in het vliegtuig zo veel mogelijk gespreid worden. Ook passen zij de service aan en krijgen medewerkers beschermingsmiddelen. Iedere vlucht krijgt een eigen bagageband.

Ik ben met het vliegtuig teruggekeerd naar Nederland en kom uit een gebied waar veel COVID-19 (corona) voorkomt, wat nu?

U moet tot 14 dagen na aankomst in Nederland thuis in quarantaine blijven. U kunt namelijk tot 14 dagen na vertrek uit het gebied ziek worden door corona. U kunt klachten krijgen zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging en koorts.  

Aan welke leefregels moet ik voldoen als ik in thuisquarantaine ben?

Blijf 14 dagen thuis, ontvang geen bezoek (behalve indien noodzakelijk de huisarts), ga niet naar school of naar werk. U mag wel in uw tuin of op uw balkon zitten. Alleen de mensen die bij u wonen, mogen bij u in huis zijn. U mag alleen naar buiten als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Let dan op dat u op afstand van anderen blijft (minstens 1,5 meter). Als de 14 dagen voorbij zijn, mag u weer naar buiten als u 24 uur géén gezondheidsklachten hebt. 

Wat zijn de algemene adviezen? 

Volg, als u weer naar buiten mag, net als iedereen in Nederland, de algemene adviezen op: 

 • Was uw handen vaak
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes 
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
 • Schud geen handen

Vanuit welke landen mag er niet meer naar Nederland gevlogen worden?

Op dit moment laat Nederland geen vliegtuigen met passagiers toe uit een aantal landen, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregel geldt tot vrijdag 10 april, 18.00 uur. De landen waar het om gaat zijn:

 • China (inclusief Hong Kong)
 • Zuid-Korea
 • Italië
 • Iran
 • Spanje
 • Oostenrijk

Het verbod geldt alleen voor het vervoer van passagiers. Niet voor goederenvervoer.

Vanuit welke landen mag er niet meer naar Caribisch Nederland gevlogen worden?

Op dit moment mogen vliegtuigen met passagiers uit een aantal landen geen gebruik maken van de luchthavens op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Deze maatregel is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en geldt tot vrijdag 10 april, 18.00 uur (lokale tijd). De landen waar het om gaat zijn:

 • EU-landen
 • Verenigd Koninkrijk
 • Noorwegen
 • IJsland
 • Zwitserland
 • Liechtenstein
 • China
 • Iran
 • Zuid-Korea
 • Canada
 • Colombia
 • Dominicaanse Republiek
 • Verenigde Staten

Het verbod geldt alleen voor het vervoer van passagiers. Niet voor goederenvervoer.

Ik wil vanuit een land waarvoor een vliegverbod geldt terugkomen naar Nederland. Kan dit dan nog wel? 

Het vliegverbod geldt niet voor repatriëring van Nederlanders, EU- of Schengen-ingezetenen en inwoners van het Verenigd Koninkrijk en voor het vervoer van medisch personeel of patiënten. Niet-Nederlanders moeten kunnen aantonen dat ze zullen doorreizen. Luchtvaartmaatschappijen moeten kunnen aantonen dat het vervoer van gerepatrieerden volgens de regels gebeurt. 

Geldt er een algemeen reisadvies?

Advies: reis de komende periode niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Op Nederland Wereldwijd vindt u antwoorden op reizen van en naar het buitenland. Op donderdag 19 maart 2020, 18.00 uur, sloot Nederland de grenzen voor mensen van buiten Europa. 

Kan ik vanuit het buitenland terugvaren naar Nederland?


Ja, maar houd met het terugvaren rekening met de geldende maatregelen van de Rijksoverheid. Kijk daarvoor op www.rijksoverheid.nl/corona. Als de bemanning of de personen aan boord bestaan uit een internationaal gezelschap, houd dan ook rekening dat Nederland de grenzen heeft gesloten voor mensen van buiten Europa. U kunt contact opnemen met de haven die u wilt aandoen voor nadere informatie en de aldaar genomen maatregelen. Zit u vast in het buitenland? Neem dan contact op met de Nederlandse overheid via https://www.nederlandwereldwijd.nl/.

Bekijk ook: