Veelgestelde vragen over het coronavirus en reizen van en naar het buitenland en naar Caribisch Nederland

Advies: reis de komende periode niet meer naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Op Nederland Wereldwijd vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over reisadviezen per land. Op donderdag 19 maart 2020, 18.00 uur, sloot Nederland de grenzen voor mensen van buiten Europa.

Wat moet ik doen als ik door corona gestrand ben in het buitenland?

Blijf gebruik maken van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn. Is vertrek nog niet mogelijk? Zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Mochten zij u niet kunnen helpen, bel dan het centrale 24/7 telefoonnummer van het contactcenter van Buitenlandse Zaken: +31 247 247 247.

Waar vind ik meer informatie over het stopzetten van de registratie bij Bijzondere Bijstand Buitenland?

De registratiemogelijkheid voor gestrande reizigers via de Bijzondere Bijstand Buitenland is vanaf woensdag 8 april 2020 (17:00 uur Nederlandse tijd) stopgezet. Lees hier meer informatie over stopzetten van de registratie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in het buitenland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik mij bij de GGD melden als ik met de auto terugkeer van vakantie uit een land waar het coronavirus heerst? Word ik gecontroleerd op aanwezigheid van het coronavirus?

Nee, dit is niet nodig als er geen gezondheidsklachten zijn. Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts, dan moet u thuis blijven totdat u 24 uur klachtenvrij bent. Als 1 of meer van uw gezinsleden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, moet u ook thuisblijven totdat alle gezinsleden 24 uur klachtvrij zijn. Als uw koorts en/of benauwdheid verergert, moet u de huisarts bellen.

Welke maatregelen zijn getroffen als ik een busreis heb gemaakt naar naar een land waar het coronavirus heerst?

Extra maatregelen zijn niet nodig als u geen gezondheidsklachten heeft. Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts, dan moet u thuis blijven totdat u 24 uur klachtenvrij bent. Als 1 of meer van uw gezinsleden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, moet u ook thuisblijven totdat alle gezinsleden 24 uur klachtvrij zijn. 

In een vliegtuig is het lastig het advies van 1,5 meter op te volgen. Welke maatregelen zijn volgens het RIVM noodzakelijk om cabinepersoneel voldoende bescherming te bieden?

De luchtvaart behoort tot de vitale infrastructuur. Luchtvaartmaatschappijen zijn vooral bezig mensen thuis te krijgen en vervoeren de benodigde medische apparatuur en medicijnen. Dat geldt ook voor vluchten uit hoge risicogebieden als de VS, Italië en Spanje.

Risico’s op verspreiding van het virus in de cabine zijn beperkt door goede ventilatie en luchtfiltersystemen in vliegtuigen en droge lucht.
In het toestel dienen passagiers zo maximaal mogelijk verspreid te worden. En ook hier de richtlijnen van het RIVM (handen wassen, hoest en nies in de elleboog) opvolgen. De catering is teruggeschroefd zodat het contact tussen cabinepersoneel en de passagiers zo minimaal mogelijk is. Als tijdens de vlucht een passagier symptomen vertoont, dan kan het cabinepersoneel maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen. Dan krijgen ze onder andere een mondkapje, zal het cabinepersoneel het contact met de passagiers zoveel als mogelijk vermijden en wordt het vliegtuig na aankomst aanvullend schoongemaakt. Bij vluchten uit hoge risicogebieden worden extra reiniging en desinfectering acties uitgevoerd.

Passagiers die symptomen vertonen van besmetting mogen niet vliegen. 

Hoe komt het dat het reisadvies soms niet meteen wordt aangepast als een land maatregelen aankondigt?

Wanneer een land belangrijke nieuwe maatregelen aankondigt volgt zo snel mogelijk een aanpassing van het reisadvies. Buitenlandse Zaken bekijkt daarbij zorgvuldig wat de consequenties van de maatregel zijn voor reizigers. Er kan enige tijd zitten tussen de aankondiging van de maatregel en aanpassing van het reisadvies.

Hoe kom ik erachter of er inreisbeperkingen zijn voor mijn bestemming?

Veel landen hebben inreisbeperkingen afgekondigd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Op de website van de International Air Transport Association leest u of op uw bestemming ook beperkingen gelden.

Krijg ik mijn geld terug als mijn vliegreis geannuleerd is?

Als uw vlucht is geannuleerd, krijgt u normaal gesproken uw geld terug van de luchtvaartmaatschappij. Door de uitzonderlijke situatie in verband met het coronavirus, geven veel maatschappijen u nu een voucher. U kunt dit voucher gebruiken om uw vliegreis op een later moment te boeken.
Het gebruik van vouchers door luchtvaartmaatschappijen is aan strikte voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn:

 • De vouchers zijn maximaal 1 jaar geldig;
 • Gebruikt u de voucher in deze periode niet, of maar gedeeltelijk? Dan wordt het ongebruikte deel van de voucher aan u uitbetaald na afloop van de geldigheidstermijn;
 • De luchtvaartvaartmaatschappij neemt het initiatief om tot deze uitbetaling over te gaan.

Wat betekent kleurcode oranje?

Kleurcode oranje betekent dat de lokale overheid verregaande maatregelen neemt die het openbare leven ontwrichten. Bijvoorbeeld gecontroleerde in- en uitreis van het gebied. Het aantal besmettingen met coronavirus is relatief hoog. Advies: reis alleen als dit noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden.

Voor welke landen gelden er vliegverboden?

Voor Europa wordt het inreisverbod vanuit landen buiten het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk verlengd tot 15 mei 2020. De vliegverboden voor China, Iran en Zuid-Korea komen te vervallen aangezien ze met het inreisverbod naar het Schengengebied overbodig. Voor Spanje, Oostenrijk en Italië gelden vliegverboden tot 17 april. Vanaf die datum moeten reizigers die vertrekken vanuit hoog-risicogebieden een gezondheidsverklaring hebben voordat zij aan boord mogen. Voor vluchten vanaf bestemmingen in de Verenigde Staten worden deze verklaringen al gevraagd. Ook krijgen reizigers uit hoog-risicogebieden het dringende advies om twee weken in thuisquarantaine te gaan. De verboden gelden alleen voor het vervoer van passagiers, niet voor goederenvervoer.

Mag ik weer vliegen als ik een gezondheidsverklaring heb ingevuld?

Het dringende advies blijft om niet te vliegen als het niet absoluut noodzakelijk is. Vakanties zijn bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Voor veel landen zijn inreisverboden ingesteld. Reizigers die vanuit <link:> hoog-risicogebieden naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring hebben. Zonder zo’n verklaring mogen zij niet aan boord. Ook krijgen zij het dringende advies om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Alle reizigers worden bij aankomst in Nederland over de gedragsregels geïnformeerd.

Wat betekent de gezondheidsverklaring? 

De gezondheidsverklaring vraagt reizigers naar hun gezondheidssituatie, zoals of ze het coronavirus hebben of symptomen van het virus. De luchtvaartmaatschappijen moeten de passagiers vragen om deze gezondheidsverklaring in te vullen. De verklaring moet voor het instappen worden ingevuld. Als op de verklaring één van de vragen met ‘ja’ is beantwoord, dan mag deze passagier niet mee met de vlucht. Bij aankomst in Nederland kan de GGD of de Koninklijke Marechaussee de gezondheidsverklaring controleren.

Komen er nog vliegtuigen van buiten het Schengengebied binnen?

Ja. Dat geldt bijvoorbeeld voor vrachtvliegtuigen die uitgezonderd zijn van deze maatregel. Ook passagiersvluchten zullen nog worden uitgevoerd. Dit zijn voornamelijk mensen die naar Nederland terugkeren 

Blijven de vliegtuigen binnen het Schengengebied wel vliegen? En van het Schengengebied naar niet-Schengenlanden?

Ja, binnen het Schengengebied zijn passagiersvluchten. Vanuit Schengenlanden vertrekken vluchten naar andere landen. Het advies is om alleen te reizen als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Vrachtvliegtuigen zijn wel noodzakelijk verkeer en vallen buiten dit advies. 

Op vliegvelden en in vliegtuigen zijn vaak meer dan 100 mensen bij elkaar aanwezig. Mag dat nog wel?

Alle bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni afgelast, ook bij minder dan 100 bezoekers. Ook alle publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer en ook niet voor de luchtvaart. Vliegtuigen vliegen en vliegvelden zijn open. Zij nemen wel maatregelen om verspreiding van het nieuwe corona virus zo veel mogelijk tegen te gaan. Zo dragen op luchthavens securitymedewerkers handschoenen en wordt extra schoongemaakt. Ook zijn er op veel plekken tape of afscheidingslint aangebracht om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Balies zijn voorzien van plastic beschermingsmateriaal.

Vliegtuigmaatschappijen zorgen ervoor dat passagiers in het vliegtuig zo veel mogelijk gespreid worden. Ook passen zij de service aan en krijgen medewerkers beschermingsmiddelen.

Uiteraard gelden de huidige adviezen van het RIVM: blijf thuis als u klachten heeft (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts).
Heeft u geen klachten en moet u op reis:

 • Was uw handen regelmatig
 • Nies en hoest in de elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar.

Waarom vliegen Nederlandse maatschappijen nog steeds vanuit en naar landen waar nu het coronavirus heerst?

Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft internationale regels opgesteld om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus, via de luchtvaart tegen te gaan. Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor aanpassingen in het vluchtschema om de gezondheid van personeel en passagiers te waarborgen. Dit is geregeld volgens internationale regels voor de luchtvaart. Luchtvaartmaatschappijen gebruiken informatie van nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties, waaronder het RIVM, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart (ICAO) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Welke maatregelen neemt Schiphol om de kans op besmetting te verkleinen?

Schiphol neemt verschillende maatregelen om verspreiding van het nieuwe corona virus zo veel mogelijk tegen te gaan. Zo dragen op luchthavens securitymedewerkers handschoenen en wordt extra schoongemaakt. Ook zijn er op veel plekken tape of afscheidingslint aangebracht om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Balies zijn voorzien van plastic beschermingsmateriaal.
Vliegtuigmaatschappijen zorgen ervoor dat passagiers in het vliegtuig zo veel mogelijk gespreid worden. Ook passen zij de service aan en krijgen medewerkers beschermingsmiddelen. Iedere vlucht krijgt een eigen bagageband.

Vanuit welke landen mag er niet meer naar Caribisch Nederland gevlogen worden?

Op dit moment mogen vliegtuigen met passagiers uit een aantal landen geen gebruik maken van de luchthavens op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Deze maatregel is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en geldt tot vrijdag 10 april, 18.00 uur (lokale tijd). De landen waar het om gaat zijn:

 • EU-landen
 • Verenigd Koninkrijk
 • Noorwegen
 • IJsland
 • Zwitserland
 • Liechtenstein
 • China
 • Iran
 • Zuid-Korea
 • Canada
 • Colombia
 • Dominicaanse Republiek
 • Verenigde Staten

Het verbod geldt alleen voor het vervoer van passagiers. Niet voor goederenvervoer.

Ik wil vanuit een land waarvoor een vliegverbod geldt terugkomen naar Nederland. Kan dit dan nog wel? 

Het vliegverbod geldt niet voor repatriëring van Nederlanders, EU- of Schengen-ingezetenen en inwoners van het Verenigd Koninkrijk en voor het vervoer van medisch personeel of patiënten. Niet-Nederlanders moeten kunnen aantonen dat ze zullen doorreizen. Luchtvaartmaatschappijen moeten kunnen aantonen dat het vervoer van gerepatrieerden volgens de regels gebeurt. 

Geldt er een algemeen reisadvies?

Advies: reis de komende periode niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Op Nederland Wereldwijd vindt u antwoorden op reizen van en naar het buitenland. Op donderdag 19 maart 2020, 18.00 uur, sloot Nederland de grenzen voor mensen van buiten Europa. 

Kan ik vanuit het buitenland terugvaren naar Nederland?

Ja, maar houd met het terugvaren rekening met de geldende maatregelen van de Rijksoverheid. Kijk daarvoor op www.rijksoverheid.nl/corona. Als de bemanning of de personen aan boord bestaan uit een internationaal gezelschap, houd dan ook rekening dat Nederland de grenzen heeft gesloten voor mensen van buiten Europa. U kunt contact opnemen met de haven die u wilt aandoen voor nadere informatie en de aldaar genomen maatregelen. Zit u vast in het buitenland? Neem dan contact op met de Nederlandse overheid via nederlandwereldwijd.nl.

Bekijk ook: