Veelgestelde vragen over de grens met Duitsland

Op deze pagina leest u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de grens met Duitsland. 

Is reizen van en naar Duitsland verboden?

De Duitse overheid ontraadt niet-noodzakelijke reizen. Het is mogelijk dat de lokale autoriteiten u vragen naar het doel van uw reis, vooral bij het inreizen in Duitsland. Op de website Nederlandwereldwijd.nl leest u veelgestelde vragen over het reisadvies Duitsland.

Ik woon in Duitsland. Kan ik daar nog terug naar toe?

Reizen in en door Duitsland is nog mogelijk en de grenzen met Nederland zijn open. Aangezien niet-noodzakelijke reizen door de Duitse overheid sterk worden ontraden, is het mogelijk dat u door de lokale autoriteiten gevraagd wordt naar het doel van uw reis. Vooral bij het inreizen in Duitsland. Het is van belang dat u met een ‘Meldebescheinigung’ van uw Duitse gemeente kunt aantonen dat u in Duitsland woont. Kunt u niet aantonen dat u een dwingende reden heeft om Duitsland in te gaan? Dan kunnen de autoriteiten u de toegang tot Duitsland weigeren. Toerisme geldt niet als dwingende reden.

Vanaf 10 april moet iedereen die Duitsland inreist na een meerdaags verblijf in het buitenland, veertien dagen in thuisquarantaine en moet daarbij in contact blijven met de Duitse autoriteiten. Dit geldt ook voor personen die in Duitsland wonen. Op niet-naleving staan boetes die kunnen oplopen tot 25,000 Euro. De regeling geldt niet voor grenspendelaars en goederentransport. In het grensgebied vinden verscherpte Duitse controles op inreizenden plaats.

Meer informatie over de quarantaine regels vindt u op de websites van de betreffende deelstaten:

Is grensarbeid nog toegestaan (bijvoorbeeld Nederlanders die werken in Duitsland)?

Ja, de grenzen blijven open en grenswerkers kunnen hun werk blijven doen. Dit uiteraard wel binnen de limieten van de opgelegde maatregelen die in elk land gelden. De opgelegde maatregelen en de handhaving in Nederland en Duitsland kunnen van elkaar verschillen. Vanaf 10 april geldt dat inreizenden die een meerdaags bezoek aan het buitenland hebben gebracht, 14 dagen in thuisquarantaine in Duitsland moeten. Deze regels gelden echter niet voor personen betrokken bij goederentransport en grenspendelaars (inclusief mensen werkzaam in de medische sector). Ook bij bezoeken aan Duitsland vanwege zwaarwegende sociale redenen (bijvoorbeeld het verzorgen van een ziek familielid in Duitsland) zou ontheffing van de quarantaine-plicht kunnen worden verleend.

Mag ik vanwege medische redenen Duitsland bezoeken?

Bij dringende medische redenen – zoals een belangrijke geplande medische behandeling – mag Duitsland bezocht worden. 

Ik woon in de grensregio. Kan ik met het streekvervoer naar mijn werk in Duitsland?

Ja, de grenzen blijven open en u kunt met het streekvervoer naar uw werk blijven reizen. Wel moet u zich aan de regels houden die in
Nederland én Duitsland gelden in het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld het bedekken van mond en neus in het Duitse openbaar vervoer.
Informeer bij de vervoermaatschappij welke regels voor u gelden.

Bekijk ook: