Coronavirus (Covid-19)

In de regio Wuhan in China is er een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19). De meeste patiënten hebben koorts en luchtwegklachten. Veel landen nemen maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook Nederland is goed voorbereid.

RIVM geeft advies en informatie over nieuwe coronavirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft advies aan artsen, laboratoria en GGD’s over de aanpak van een eventuele uitbraak van het coronavirus.

Bekijk alle informatie over het nieuwe coronavirus bij het RIVM. Mensen met vragen kunnen ook contact opnemen met het RIVM.

Reisadviezen naar China

Bent u van plan om naar China te gaan? Bekijk het advies over reizen naar en in China van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van de Chinese overheid mag er niemand de provincie Hubei in- of uitreizen. In Hubei is het virus voor het eerst gevonden.

Wilt u meer informatie over reisadviezen voor andere landen? Bekijk de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Directe meldingsplicht bij verdenking van besmetting coronavirus

Als een arts of andere zorgverlener denkt dat iemand besmet is met het nieuwe coronavirus, moet hij dat melden. Het coronavirus valt daarmee onder de meldingsplicht voor infectieziekten. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) kan dan maatregelen nemen om de bevolking te beschermen. Bijvoorbeeld iemand verplichten om thuis te blijven van zijn werk.

Veelgestelde vragen over het coronavirus en zakendoen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft antwoord op veelgestelde vragen van ondernemers rondom het coronavirus. Ondernemers hebben vragen over de lange- en kortetermijngevolgen. Maar ook over bijvoorbeeld geplande handelsmissies naar China. Bekijk voor antwoorden op ondernemersvragen rondom het Coronavirus de website van de RVO.

Kamerbrieven over het Coronavirus

Bekijk het overzicht van alle Kamerstukken over het Coronavirus.

Laatste update: 21 februari 2020