Wat is een civiel expert? Buitenlandse Zaken in begrijpelijke taal

Ministeries

Nederland zet over de hele wereld civiel experts in. Om bij te dragen aan internationale missies. Wat doen civiel experts precies? En wat maakt hun werk zo belangrijk?

Wat zijn civiel experts?

Civiel experts zijn deskundigen die normaal niet werken voor de overheid of het leger (civiel). Maar vanwege hun kennis en ervaring (experts) worden ze opgeroepen voor internationale missies. Bijvoorbeeld om bij te dragen aan vrede, veiligheid of herstel in landen die zijn getroffen door oorlog of rampen. Civiel experts zijn daarvoor tijdelijk in dienst van de Rijksoverheid. Meestal voor 12 maanden – maar langer is mogelijk.

Hoe ziet het werk van een civiel expert eruit?

Civiel experts werken vaak in fragiele staten: landen waar het op meerdere vlakken – economisch, politiek, milieu, veiligheid en de maatschappij – zo slecht gaat dat de stabiliteit van het land in gevaar komt. Civiel experts gebruiken hun kennis en ervaring om de situatie in zo’n land te verbeteren. Daarvoor werken ze nauw samen met militairen, internationale organisaties en de lokale overheid. Het werk van een civiel expert kan allerlei vormen aannemen. Een paar voorbeelden:

  • een ingenieur die helpt bij het repareren van verwoeste elektriciteitsnetwerken in Oekraïne;
  • een adviseur die personeel in Mali opleidt voor betere grensbewaking;
  • een jurist die in Kosovo helpt met het opleiden van nieuwe rechters.

Civiele missies worden vaak met andere landen georganiseerd, vanuit de Europese Unie (EU), Verenigde Naties (VN), NAVO of OVSE.

Wat maakt het werk van civiel experts belangrijk?

Civiel experts helpen landen te herstellen na een conflict of een ramp. Of ze zetten zich in om een land veiliger te maken of het leven daar te verbeteren. Bijvoorbeeld door te helpen bij het maken van eerlijke wetten en regels. Of door te zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot schoon drinkwater of elektriciteit.

Dat is ook goed voor Nederland. Door andere landen te helpen, komen er ook minder problemen onze kant op. Want problemen ontstaan vaak op plekken in de wereld waar het slecht gaat. Denk aan ziektes, terrorisme of armoede. Door andere landen te helpen, wil Nederland voorkomen dat zulke problemen ontstaan. Wil je hierover meer weten? Lees ook: Genoeg problemen in Nederland. Waarom doen we zo veel in het buitenland?

Bekijk de video: Het werk van civiel experts

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

De civiele missiepool: Hoe word je civiel expert?

Civiel experts worden geselecteerd door de Nederlandse overheid. Om civiel expert te worden, moet je in ieder geval een hbo- of universitaire opleiding hebben afgerond en werkervaring hebben in een internationale organisatie of omgeving. Als je solliciteert, kun je worden toegelaten tot de ‘civiele missiepool’. Vanuit deze pool worden kandidaten opgeroepen voor missies. Een civiel expert die werkt voor de Rijksoverheid krijgt een arbeidsovereenkomst met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat is de Herinneringsmedaille Internationale Missies?

Elk jaar ontvangen civiel experts, leden van de Koninklijke Marechaussee en medewerkers van de politie die hebben bijgedragen aan een missie in het buitenland een onderscheiding: de Herinneringsmedaille Internationale Missies. Voor het belangrijke werk dat zij hebben gedaan.

Verhalen van civiel experts

Yvette Langenhuizen was als civiel expert voor de NAVO actief in Afghanistan, voor Buitenlandse Zaken in Oekraïne en Georgië en voor de Verenigde Naties in Somalië. Yvette: ‘Uitzendingen hebben me enorm verrijkt.’ Lees het hele verhaal.

Rolf van Uye diende jarenlang als civiel expert, in een groot aantal missies. Onder andere in Bosnië en Herzegovina, Kosovo en Oekraïne. Vaak werkte Rolf onder de vlag van de OVSE, soms – in Oekraïne –onder die van de Europese Unie. Rolf: ‘Je moet echt iets willen bijdragen.’ Lees het hele verhaal.