Is de lynx gevaarlijk voor mensen?

Nee. De lynx is erg schuw en mijdt mensen. Het dier komt op dit moment niet in Nederland voor.

Lynx en mensen

De lynx is schuw en ziet de mens als gevaarlijk. Daarom houdt hij afstand. De kans dat mens en lynx elkaar tegenkomen is heel klein. Als de lynx een mens tegenkomt, slaat het dier zo goed als zeker op de vlucht. Vaak zult u dus niet eens merken dat er een lynx in de buurt is.

Lynx is inheemse soort

De lynx is een katachtige die altijd in Nederland heeft gewoond. Door eeuwenlange jacht komt de lynx hier nu niet meer voor. Sinds het einde van de vorige eeuw is het een beschermde diersoort. Daarom worden nu weer vaker lynxen gezien in Noord- en West-Europa. Bijvoorbeeld in het grensgebied met Duitsland en België. In Nederland zijn er nog geen lynxen gezien.

Lynx herkennen

Net als andere roofdieren is de lynx schuw en mijdt hij mensen. U kunt het dier herkennen aan hun bakkebaarden, korte staart en opvallende oren. Hij vangt kleine hoefdieren, zoals reeën en jonge edelherten. Ook eet de lynx hazen, konijnen en kleinere knaagdieren.

Maatregelen

Vee of dieren beschermen tegen lynx

De lynx jaagt van nature vooral op kleinere zoogdieren. Heel soms valt hij een landbouwhuisdier aan, zoals een schaap of geit. Maatregelen die ook wolven, vossen en loslopende honden tegenhouden, zijn voldoende om dieren op uw erf te beschermen tegen de lynx.