Aardbevingen Turkije en Syrië: updates Buitenlandse Zaken

Ministeries

Dit liveblog is sinds 13 februari gesloten. Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen. Op deze pagina verschijnen updates en nieuws over de situatie. Bekijk ook het liveblog van het Nederlandse reddingsteam (USAR) in Turkije.

Lees het reisadvies voor Turkije. Lees het reisadvies voor Syrië.

Liveblog gesloten

Update 13 februari 17:22

Dit liveblog is gesloten. Nieuwe updates volgen vanaf nu via de reguliere kanalen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Blijf op de hoogte via Rijksoverheid.nl, Nederlandwereldwijd.nl of sociale media:

Laatste vermiste Nederlander gevonden

Update 13 februari 13:15

In Turkije zijn dit weekend twee mensen gevonden die door familie als vermist waren opgegeven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zijn helaas om het leven gekomen als gevolg van de aardbevingen. Ondertussen is duidelijk geworden dat één van hen niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt.

Daarmee zijn alle door familie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist opgegeven Nederlanders gevonden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het overlijden van Nederlanders in het buitenland pas officieel bevestigen, zodra wij daarover formeel bericht hebben gekregen van de lokale autoriteiten. Deze bevestiging hebben we op dit moment nog niet ontvangen van de Turkse autoriteiten.

Het ministerie in Den Haag en de ambassade in Ankara bieden waar mogelijk consulaire bijstand aan betrokken families en houdt contact met de Turkse autoriteiten.

Hulpgoederen USAR naar Oxfam-team in Hatay

Update 12 februari 23:16

Een team van Oxfam Novib dat in Turkije noodhulp biedt aan slachtoffers van de aardbeving krijgt hulpgoederen van het Nederlandse zoek- en reddingsteam dat daar afgelopen week actief was. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zondag besloten.

USAR.NL draagt de spullen maandagochtend in de provincie Hatay over aan Oxfam Novib.

Lees het hele bericht.

Defensie voert eerste medische evacuatievluchten uit in Turkije

Update 12 februari 13:50

Bekijk de tweet.

Nederlands USAR-team vertrekt na dagen onafgebroken reddingswerk

Update 12 februari 08:17

Het USAR.NL-team vertrekt morgen (maandag) uit het Turkse Hatay, na een week van bijna onafgebroken reddingswerk. Vandaag doorzoeken de Nederlanders voor de laatste keer het gebied. In de periode dat USAR.NL actief was in Hatay, zijn twaalf personen en een hond gered.

De reddingswerkers vliegen eerst naar een locatie waar ze kunnen herstellen; donderdag reist het team terug naar Eindhoven.

Lees het hele bericht op USAR.nl.

Bericht ambassadeur aan Nederlanders in Turkije

Update 11 februari 13:43

Hoe moeilijk de situatie ook voor u is, het advies is om niet naar het getroffen gebied in Turkije te reizen.

Op 7 februari heeft President Erdogan voor het rampgebied de noodtoestand uitgeroepen die 3 maanden van kracht zal zijn. Alleen nooddiensten en hulpgoederen worden tot het gebied toegelaten.

Lees het hele bericht van de Nederlandse ambassadeur Joep Wijnands.
 

Honorair consuls zijn geen beroepsdiplomaten, maar zijn wel onmisbaar voor het internationale werk van Nederland. Ze zetten zich in voor Nederlanders in het buitenland, bijvoorbeeld in noodsituaties zoals nu.

Impact
Met eigen ogen zag Tezel de impact van de aardbevingen in het Turkse Hatay. ‘De stad biedt een hartverscheurende aanblik. Dat maakt het des te mooier om te zien hoe Turkse mensen hier samenwerken met de buitenlandse reddingsteams, en hoe dankbaar zij zijn. In dit gebied is werkelijk alle hulp nodig die we kunnen bieden.’

Vergroot afbeelding
Honorair Consul Bora Tezel bij het USAR-kamp in Turkije.

De ambassadeur vond het indrukwekkend om te zien hoe vanuit het AFAD-centrum in Ankara alle inzet in de getroffen gebieden wordt gecoördineerd. 150.000 hulpverleners en alle betrokken ministeries, organisaties en overheidsinstanties die iets met het bestrijden van de ramp te maken hebben, zijn onder één dak aan het werk.

Aangrijpend moment

Tijdens het bezoek aan AFAD kwam het nieuws binnen dat het Nederlandse USAR-team 106 uur na de beving de 8-jarige Ibrahim van onder het puin had gered. ‘Dat was natuurlijk een aangrijpend moment; voor mij, maar zeker zozeer voor de helden die hier zelf onderdeel uitmaken van deze hulpoperatie’, aldus de diplomaat.

Eerder op de dag sprak Wijnands ook met Job Kramer, teamleider bij USAR in Hatay. Kramer vertelde dat het hele intensieve dagen zijn, maar dat elke redding het team steeds weer een enorme boost geeft. De ambassadeur sprak zijn grote waardering en dank uit voor hun inzet: ‘Behalve dat jullie zelf fantastisch werk doen, coördineren jullie ook nog eens het werk van al die andere USAR-teams. Wat jullie doen, is echt bijzonder. De Nederlandse expertise op het gebied van search and rescue en internationale coördinatie is hier letterlijk van levensbelang.’

Aanmelden voor evacuatie uit het rampgebied

Update 10 februari 18:50

De Turkse rampenbestrijdingsorganisatie (AFAD), heeft een lijst gepubliceerd van plaatsen waar u zich kunt aanmelden voor evacuatie uit het rampgebied. Bekijk de lijst van AFAD. Vanuit deze plekken wordt u vervoerd naar veilige opvangplekken. Neem verder contact op met uw reisverzekering of lokale hulpverleners.

Wilt u met eigen vervoer het rampgebied verlaten? U kunt zich melden bij de ‘Jandarma’ (Turkse politiedienst). Zij kunnen u doorverwijzen naar beschikbare opvangplekken in Turkije buiten het rampgebied. Volg de instructies en het nieuws van de Turkse autoriteiten.

Lees meer antwoorden op veelgestelde vragen over de situatie in Turkije en Syrië op Nederland Wereldwijd.

Nederlandse militair coördineert reddingsmissie Turkije

Update 10 februari 16:11

De Nederlandse overste Marco Gäbler coördineert momenteel de inzet van de 58 internationale Urban Search and Rescue teams (USAR) die met man en macht in Turkije zoeken naar overlevenden.

Lees het hele verhaal van Marco in de Defensiekrant.

Nog twee Nederlanders vermist

Update 10 februari 14:47

Gisteren waren bij het ministerie van BZ in totaal vijf Nederlanders opgegeven als vermist. Vandaag is het ministerie door familie geïnformeerd over een extra vermiste Nederlander.

Van de in totaal zes als vermist opgegeven personen zijn volgens de familie drie mensen omgekomen. Een ander familielid is levend gevonden, maar is nog niet bevrijd van het puin.

Het aantal door de familie als vermist opgegeven personen komt daarmee op twee.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het overlijden van Nederlanders in het buitenland pas officieel bevestigen, zodra wij daarover bericht hebben gekregen van de lokale autoriteiten. Deze bevestiging hebben we op dit moment nog niet ontvangen van de Turkse autoriteiten

Het ministerie in Den Haag en de ambassade in Ankara bieden waar mogelijk consulaire bijstand aan betrokken families en houdt contact met de Turkse autoriteiten. De inzet van USAR-teams wordt internationaal gecoördineerd door professionals die op basis van hun expertise prioriteiten stellen.

Nagaan of vermiste familieleden zijn omgekomen

Update 10 februari 12:10

De Turkse rampenbestrijdingsorganisatie AFAD houdt een database bij van omgekomen personen. Via het digitale gezondheidsportaal van de Turkse overheid kunnen ouders en kinderen nagaan of hun gezinslid voorkomt in de database van AFAD. Deze navraag kan alleen worden gedaan door ouders en kinderen van de vermiste persoon. Broers, zussen en andere familieleden kunnen dit niet.

Lees meer antwoorden op veelgestelde vragen over de situatie in Turkije en Syrië op Nederland Wereldwijd.

Twee Nederlanders levend teruggevonden

Update 9 februari 19:15

Nog eens twee Nederlanders, die na de aardbeving van 6 februari door familie als vermist waren opgegeven, zijn vandaag levend teruggevonden. Dat hebben de beide families het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. De Nederlanders maken het naar omstandigheden goed.

Daarmee staat het aantal bij het ministerie als vermist opgegeven Nederlanders momenteel op vijf. 
Het ministerie kan mediaberichten van gisteren over drie omgekomen Nederlanders niet bevestigen. Het ministerie heeft hierover geen informatie ontvangen.

Honorair consul Nederland in Gaziantep: 'De omvang van de ramp is onvoorstelbaar'

Update 9 februari 16:05

Bora Tezel, de honorair consul van Nederland in Oost-Turkije, zet zich in voor reispapieren voor gestrande Turkse Nederlanders in het rampgebied. Ook staat hij in nauw contact met het Nederlandse USAR-team, dat sinds dinsdag in de puinhopen naar slachtoffers zoekt.

Lees het artikel

Vergroot afbeelding
Overlevenden van de aardbeving verblijven in een sporthal in Gaziantep.

Schreinemacher: Nederlands transportvliegtuig naar Turkije

Update 9 februari 15:41

Een Nederlands transportvliegtuig zal in Turkije gewonden uit het rampgebied in Turkije halen. Per vlucht kunnen 70 mensen worden vervoerd.  Het ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken werken samen bij deze inzet.

Verslag vanuit de Nederlandse ambassade in Ankara

Update 9 februari 11:45
De Nederlandse ambassade in Ankara fungeert als schakel tussen Turkse autoriteiten en de Nederlandse overheid en bedrijven die hulp willen bieden. In een interview vertelt Jelle Sterken, stagiair op de ambassade, over de situatie in Turkije. Lees het artikel van Vox magazine.

Minister Hoekstra bezoekt inzamelingsactie in Den Haag voor slachtoffers aardbeving

Update 8 februari 17:43
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken bezoekt voetbalvereniging BMT in Den Haag. Hier worden initiatieven en inzamelingsacties centraal gecoördineerd om slachtoffers van de aardbeving in Turkije te helpen. 

Turkije: reizen naar getroffen gebieden niet mogelijk

Update 8 februari 14:37
Vanwege de noodtoestand in Turkije is het reisadvies aangepast voor getroffen gebieden: de provincies Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman en Malatya. Alleen (konvooien met) hulpgoederen worden tot de getroffen gebieden toegelaten. U kunt niet naar de getroffen gebieden reizen, ook niet over de weg. De Turkse autoriteiten laten u niet toe. De vliegvelden van Gaziantep en Adana zijn alléén open voor vluchten die humanitaire goederen komen brengen. Er zijn alléén uitgaande commerciële vluchten. Lees het volledige reisadvies van Turkije.

Minister Schreinemacher: 10 miljoen euro voor noodhulp in Syrië

Update 8 februari 12:10
Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in het noordwesten van Syrië. Daarvan wordt 7 miljoen euro via fondsen van de Verenigde Naties gebruikt om hen te voorzien van tenten, dekens, voedsel en water. De overige 3 miljoen euro wordt besteed via Nederlandse hulporganisaties. Lees het hele nieuwsbericht.

Nederlandse ambassade in Turkije druk met hulp bieden aan Nederlanders in aardbevingsgebied

Update 8 februari 11:51
De Nederlandse ambassade in Ankara zet zich in voor Nederlanders in het aardbevingsgebied in Turkije. Lees wat de ambassade doet.

Vermiste Nederlander heeft contact weten te herstellen met familie

Update 8 februari 11:33
Een Nederlander die eerder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist was opgegeven heeft het contact met familie weten te herstellen. We hebben hierover nog niet veel informatie. Maar we zijn blij dat de betrokkene terecht is en staan paraat om consulaire bijstand te verlenen als dat nodig is.

Het aantal opgegeven vermiste Nederlanders na de aardbevingen is sindsdien zeven. We spannen ons samen met de Turkse lokale autoriteiten in om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen voor de naasten van deze Nederlanders.

USAR haalt overlevenden onder het puin vandaan

Update 7 februari 23:30
Het Nederlandse Urban Search And Rescue Team (USAR) redde vandaag drie overlevenden van de aardbeving.

Reddingsteam Alpha redde de eerste persoon. Later op de avond redde reddingsgroep Delta nog eens twee mensen die waren bedolven onder het puin. USAR meldt dit op haar liveblog.

Minister-President Rutte spreekt met Turkse president Erdogan

Update 7 februari 18:51 

Aantal als vermist opgegeven Nederlanders gestegen

Update 7 februari 16:32
Het aantal Nederlanders dat bij ons als vermist is opgegeven is gestegen naar acht. Via de Turkse autoriteiten hebben we nog geen bevestiging van eventuele Nederlanders onder de vele doden of gewonden. De lokale autoriteiten spannen zich samen met ons in om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.

Turkije kondigt noodtoestand af in gebieden getroffen door aardbevingen

Update 7 februari 13:28
In Turkije is voor de komende drie maanden een noodtoestand afgekondigd, in de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen.

Nederlandse vermisten na aardbevingen

Update 7 februari 10:05
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen bevestiging of er bij de aardbevingen Nederlanders onder de vele doden en gewonden zijn.

Wel zijn door naasten zes Nederlanders als vermist opgegeven. We maken ons ernstig zorgen over hun situatie en doen wat we kunnen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen voor hun familie en vrienden.

Het ministerie staat daartoe in voortdurend en actief contact met de Turkse autoriteiten ter plaatse. Door de situatie in het gebied kan het helaas nog een tijd duren voordat er voor iedereen duidelijkheid is.

Nederlands team aangekomen in Turkije

Update 7 februari 8:11
Omstreeks 5:30 uur Nederlandse tijd is de vrachtvlucht van het Nederlandse Urban Search And Rescue Team (USAR) aangekomen op het vliegveld van Adana. Het team met reddingswerkers en honden kwam gisteravond laat aan. Het zal in het rampgebied samenwerken met teams van Rusland, Israël, Spanje en Italië. 

Lees meer over het USAR-team.

Minister Schreinemacher: Nederlands reddingsteam onderweg naar Turkije

Update 6 februari 20:18

Vooralsnog geen Nederlandse slachtoffers bekend, wel contact met bezorgde Nederlanders

Update 6 februari 14:36

  • We zoeken op dit moment uit of er Nederlanders getroffen zijn.
  • We staan daarover in contact met de Turkse lokale autoriteiten.
  • Vooralsnog hebben we geen bevestiging van Nederlandse slachtoffers, maar we zijn wel door enkele bezorgde Nederlanders gebeld die geen contact kunnen krijgen met familie of vrienden in het aardbevingsgebied.
  • We doen ons uiterste best om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.

Nederlands reddingsteam vertrekt op korte termijn naar Turkije

Update 6 februari 14:30
Op zeer korte termijn vertrekt het Nederlandse Urban Search And Rescue Team (USAR) naar Turkije. Dit reddingsteam is gespecialiseerd in het zoeken, redden en bergen van mensen onder het puin. Het USAR-team bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden.

  • Het Nederlandse USAR-team telt 65 personen en 8 honden.
  • Turkije heeft internationaal om hulp gevraagd. Ook andere landen hebben reddingsteams en andere hulp beschikbaar gesteld, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Roemenië. De EU heeft zijn crisismechanisme geactiveerd.
  • Wanneer het USAR-team buiten de EU wordt ingezet, valt het onder verantwoordelijkheid van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS).

Koninklijk Paar spreekt steun uit voor slachtoffers aardbevingen

Update 6 februari 13:57

Turkse autoriteiten: noodnummers niet onnodig belasten

Update 6 februari 11:55
De Turkse autoriteiten adviseren om momenteel op internet naar informatie te zoeken, en de noodnummers niet onnodig te belasten.

Veelgestelde vragen over de aardbevingen in Turkije en Syrië

Update 6 februari 11:09
Op Nederland Wereldwijd staan antwoorden op veelgestelde vragen over de situatie in Turkije en Syrië.

Nederlands zoek- en reddingsteam wordt ingezet

Update 6 februari 11:07
Het Urban Search & Rescue Team Nederland (USAR) wordt ingezet naar aanleiding van de zware aardbeving. Lees het liveblog van USAR.

Aangepast reisadvies Turkije

Update 6 februari 10:12
Vanochtend is het reisadvies voor Turkije aangepast. Lees het hele reisadvies.
In de ochtend van 6 februari 2023 is er een zware aardbeving bij de stad Gaziantep en de naburige provincies in het zuiden van Turkije geweest. De Nederlandse ambassade in Turkije zoekt uit hoe de lokale situatie is. Bent u in het getroffen gebied? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg de instructies van de lokale autoriteiten. Bent u in Turkije met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie. Verblijft u in Turkije? Registreer u via optie ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw verzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

24/7 BZ op Twitter

Update 6 februari 08:38

Nederlandse ambassade in Turkije reageert op het nieuws (in het Engels)

Update 6 februari 08:30

Minister Hoekstra reageert op het nieuws uit Turkije

Update 6 februari 08:20

Premier Rutte reageert op het nieuws uit Turkije

Update 6 februari 08:18