Coronavirus: Kabinet scherpt vanwege gezondheidsadvies maatregelen ondernemers aan

Let op: de datum van dit nieuwsbericht is 24 maart 2020. Het kan zijn dat er ondertussen nieuwe maatregelen zijn afgekondigd. U vindt hier een overzicht van alle nieuwsberichten.
Lees verder

Het kabinet heeft maandagavond 23 maart besloten tot aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Deze zijn genomen op advies van het RIVM. Een deel van deze maatregelen heeft ook effect op ondernemers en hun personeel.

Zo is er de noodzaak van maatregelen om afstand te houden in winkels waarop ook gehandhaafd kan worden. Gemeenten krijgen hiertoe de bevoegdheid. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zorgt samen met brancheorganisaties voor richtlijnen die winkels voor hun deur kunnen hangen om bezoekers en personeel hier op te wijzen.

Een andere maatregel is een verbod op contactberoepen (tot 6 april 2020) waarbij geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Daardoor moeten bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, pedicures, nagelstudio’s, rijinstructeurs en tatoeëerders hun zaak sluiten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de behandeling van (para)medische beroepen, mits daar een individuele medische indicatie voor bestaat en de beoefenaar alle hygiënevereisten kan naleven. Tot slot heeft het kabinet besloten om casino’s en speelhallen ook tot 6 april 2020 te sluiten.

Noodpakket economie en banen

Nederlandse ondernemers kunnen vanwege de economische gevolgen van corona een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor uitzonderlijke financiële steun van het kabinet via de tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) of extra ondersteuning voor zzp’ers. Ook kunnen bedrijven een beroep doen op de diverse belastingmaatregelen en verruimde mogelijkheden voor overbruggingskredieten.

Binnen dit noodpakket economie en banen zit ook het aangekondigde zogenoemde Noodloket (regeling van het ministerie van EZK voor getroffen sectoren) met een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro. Deze regeling is bedoeld voor ondernemers in specifieke sectoren die getroffen worden door kabinetsmaatregelen zoals de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en het verbod op contactberoepen in bijvoorbeeld de uiterlijke verzorging.

Deurbeleid winkels, handhaven groepsvorming markten

Winkels en markten moeten gesloten worden en openbaar vervoer beëindigd als er geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en de 1,5 m afstand.

Locaties zoals vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten als op deze locaties geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en aan de 1,5 m afstand of dit dreigt te gebeuren.

Groepsvorming (al dan niet toevallig) in de publieke ruimte wordt verboden. Onder een groep verstaat het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 m houden. Er is geen sprake van groepsvorming als het gaat om personen die een gezamenlijk huishouden vormen. Er is ook geen sprake van groepsvorming als kinderen tot en met 12 jaar samenspelen onder toezicht van een of meer ouders of voogden. Mits de ouders en/of voogden onderling 1,5 m afstand bewaren.

Waar kunnen ondernemers terecht?

Ondernemers melden zich voor de verruimde kredietregelingen (BMKB en GO) bij hun kredietverstrekker zoals een bank. De regelingen van het ministerie van SZW (tegemoetkoming loonkosten en ondersteuning zzp’ers) en het Noodloket van het ministerie van EZK worden zo spoedig mogelijk opengesteld. Richtlijnen voor winkels zijn te vinden bij de brancheorganisaties. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via belastingdienst.nl/coronavirus.

Bij andere vragen over corona kunnen bedrijven kijken op rijksoverheid.nl/coronavirus of op de website van het RIVM. Of ga naar de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 - 2117.