VenJ Blockathon 2017 ‘in beslag door blockchain’

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) nodigt teams van creatieve specialisten uit mee te doen aan de VenJ Blockathon 2017 op 22 en 23 september 2017.

Blockathon

De Blockathon is een wedstrijd voor (externe) specialistische teams die twee dagen lang aan de slag gaan met het bedenken van een slimme oplossing voor een vraagstuk. VenJ heeft innovatie en kwaliteitsverbetering hoog in het vaandel staan en wil met deze wedstrijd beide doelstellingen verbinden. Vorig jaar organiseerde VenJ al de succesvolle VenJ Appathon 2016 ‘van woord naar geluid’.

Waar is mijn auto?

In augustus 2016 bracht de Nationale Ombudsman het rapport ‘Waar is mijn auto?’ uit. Daarin kwam onder andere naar voren dat er een registratiesysteem ontbreekt waarin het beslagproces van begin tot eind gevolgd kan worden door betrokkenen. Daardoor kan het onduidelijk zijn waar een voorwerp is; vanaf het moment van inbeslagname tot en met het uitvoeren van de eindbeslissing. Daarnaast is de informatieverstrekking naar de burger toe vaak onvoldoende en is er ruimte voor verbetering voor de rechtsbescherming.

De uitdaging

De Blockathon 2017 gaat over de mogelijkheden om met de radicale innovatie blockchain een oplossing te bieden voor de problemen die er nu zijn bij het inbeslagnameproces. Teams worden uitgedaagd een blockchain te ontwerpen die zoveel mogelijk administratieve lasten van alle procespartners vermindert en de informatiepositie en de rechtsbescherming van burgers verbetert.

Spelregels en Aanmelden

Teams kunnen zich vanaf 1 september aanmelden. Aan het deelnemen van deze Blockathon zijn een aantal spelregels  verbonden. Daarin kun je ook lezen hoe de aanmelding in zijn werk gaat. Nota bene: als je je aanmeldt, betekent dat tegelijkertijd dat je akkoord bent met die spelregels.

 

Locatie en tijden

Vanaf vrijdag 22 september 8.00 uur is het mogelijk om je als deelnemer te installeren. De VenJ Blockathon 2017 wordt die vrijdag om 09.00 uur officieel geopend door minister Blok. Zaterdagmiddag 23 september rond 16.45 maakt de juryvoorzitter bekend welke blockchain het meest tegemoet komt aan de eisen en verwachtingen van de jury. En dit alles gebeurt in de Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan 249 in Den Haag.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Rianne Blacquière.